Leven bij het heilig avondmaal

Sinds hij geloofsbelijdenis deed, gaat dr. Marc de Vries trouw ten avondmaal. De betekenis daarvan leerde hij in de loop der jaren dieper verstaan. Mede dankzij Bijbelstudies, gericht op de voorbereiding voor de gang naar de dis van het verbond. ”Het Woord dat ik met de aanwezige gemeenteleden overdenk moet iets verrassends hebben, net als het avondmaal zelf.”

Ouderling is Marc de Vries niet meer, maar op de zaterdagavond voor een avondmaalszondag houdt hij nog steeds een meditatie. Hij begon daar zo’n vijftien jaar geleden mee, op verzoek van de toenmalige predikant van de hervormd-gereformeerde gemeente waartoe hij behoort. De Delftse hoogleraar, woonachtig in Papendrecht, is daar nog altijd dankbaar voor. Vanwege de vreugde die het hem verschaft als hij aan medegemeenteleden mag doorgeven wat hij zelf in de Schrift heeft gevonden.
„De laatste keer heb ik een meditatie gehouden over de geschiedenis van Paulus die door de storm op Malta belandde. Mede omdat ik enkele weken ervoor zelf op Malta zat, voor een conferentie. Vlak voor de schipbreuk houdt Paulus met de bemanning een maaltijd. Lukas gebruikt in de beschrijving ervan vier woorden die we ook vinden bij de inzetting van het avondmaal: nemen, brood, breken en danken. Zo legt hij een verbinding tussen de maaltijd op dat schip en het heilig avondmaal, want er zijn opvallende overeenkomsten.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Huib de Vries

Getrouwd | 5 kinderen | 3 kleinkinderen | auteur van boeken

beeld: Sjaak Verboom

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.