Leven van 50 euro - Terdege

Leven van 50 euro

Adrianne

Wasbare luiers, zelfgemaakte cadeautjes, taart van broodkruimels. „Ik wist niet dat je met zo weinig geld zo’n rijk, gezond én gastvrij leven kunt leiden. En ook nog dankbaar bent.”

Duizenden mensen volgen Adriannes weblog (aad-actief.blogspot.nl), waarop ze haar ervaringen met zuinig leven beschrijft. Meer dan een miljoen keer is hij al bezocht. „Dat verbaast me. Schijnbaar is dit iets wat leeft. Anderen worden enthousiast, en dat motiveert mij weer.”

Het plan ontstond vorig jaar tussen Kerst en oud en nieuw. „Ik vond het niet meer normaal wat wij allemaal uitgaven. Niet dat het zo extreem was, maar we dachten er gewoon nauwelijks bij na. Alles kon. Maar niet alles wat kan, hoeft natuurlijk. Ik riep direct dat ons budget 50 euro per week zou worden. M’n man kent me, ik ben een impulsieveling, en hij zei: „Prima, joh.” Ik besloot een blog te gaan bijhouden, als stok achter de deur.”

De 50 euro gebruikt het gezin uit Emst voor boodschappen, verzorgingsproducten, wasmiddel-en, kinderkleding, cadeautjes, babyspullen, autowassen en haren knippen (dat laatste gebeurt nu thuis, door Adrianne zelf). „Eerst waren we van plan de cadeaus voor onszelf erbuiten laten, net als boodschappen voor verjaardagen. Maar we bleken dit toch van het budget te kunnen doen.” Adrianne doet 99 procent van de boodschappen bij Albert Heijn. Ze weet dat veel mensen dit een dure winkel vinden. Maar zij koopt er de basisproducten. Geen A-merken. Fruit dat in de aanbieding is. En alleen wat ze nodig heeft. Reclamefolders laat ze links liggen. Maar als je wasmiddel met 50 procent korting kunt krijgen, dan wil je dat toch weten? „Ik gebruik 15 milli-liter per trommel. Meer heb je ook echt niet nodig. Soms maak ik het zelf.”

Ze bakt haar eigen brood. De kruimels die overblijven gaan in de diepvries om er later broodtaart van te maken. Nee, ze vindt niet dat ze haar kinderen dochter Christilène is 4 en zoon Jochanan is 1– arm opvoedt. „Wat ik arm vind, is als je kinderen álles geeft. Zo leren ze geen tevredenheid. En als ik zie hoe dankbaar onze kinderen zijn voor een chocolademunt die ze van hun oma krijgen... Rijkdom zit voor mij in het je samen verwonderen over een spin die een web maakt.” Minder geld uitgeven kost wel meer tijd, heeft ze ook ontdekt. „Niet vanwege het boodschappen doen, daar ben ik altijd zo mee klaar. Wel ben ik veel tijd kwijt aan cadeautjes maken. Soms kost het me wel een dag.”

Het geld dat het gezin dit jaar heeft uitgespaard, staat voor een deel op de spaarrekening en is verder besteed aan een nieuwe schuur met veranda. Die stond al op de planning, dit jaar kon het ervan af. Hoe 2018 er qua budget uit gaat zien, weet Adrianne nog niet. „Ik wil graag op deze manier verder. Ik vind dit waardevol om te doen. Maar ik moet kijken of het mogelijk is. Er kan een mo- ment komen dat Christilène een nieuwe jas nodig heeft en het niet lukt om die bij een ruilwinkel te vinden. Ik ga dan ook wel zoeken bij de kringloop, maar toch. En ik kan me voorstellen dat als onze dochter ouder is, ze niet meer in tweedehandskleding wil lopen. Ik ben niet zo star dat ik dan zeg dat het moet. Verder worden veel etenswaren duurder en onze kinderen gaan natuurlijk meer eten."

Volg ons lifestyle platform op instagram.