Liefde voor het schrift

Toetsenborden en tablets nemen steeds meer de plaats in van pen en papier. Daardoor wordt er minder geschreven, ook op scholen. Jammer, vindt Annemarie Ruben (39). "Schrijven is belangrijk voor de ontwikkeling van het brein."

Rubens handschrift is netjes, gelijkmatig, maar is in de loop van de jaren wel veranderd. „Ik keek pas terug in mijn oude schriftjes van basisschool Eben-Haëzer in Tholen en dacht: „Hé, ik heb zelf ook een hele ontwikkeling doorgemaakt.” Mijn handschrift is ontstaan doordat ik het op de basisschool goed heb aangeleerd. Mijn basisschoolvulpen heeft daarin meegeholpen. Die heeft een persoonlijke punt gekregen en staat naar mijn hand. Ik heb de pen nooit weggegooid.
Maar als ik die schriftjes bekijk, had ik toen echt geen hoge cijfers voor schrijven. Een 7, een 7,5. Dat vind ik grappig om te zien. Als ik nu zou schrijven, zou ik aan de 9 zitten.”
Dat is niet verbazingwekkend, want behalve als leerkracht in groep 5 op de Johannes Calvijnschool in Sliedrecht werkt Ruben ook als docent handschriftonderwijs aan Driestar hogeschool in Gouda. „Ik heb liefde voor het handschrift gekregen. Dat is onder meer ontstaan toen ik een boek kreeg van mijn overgrootoma. Ik was onder de indruk van de gelijkmatigheid van haar handschrift.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Sandor van Leeuwen beeld: Cees van der Wal

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.