Liever bevallen dan naar de tandarts

Een stille wachtkamer. In de verte het geluid van de boor. En weten: nog even en ik lig in die stoel en heb geen idee wat er gaat gebeuren. Zo herinnert Trudie Hannewijk (36) zich haar tandartsbezoeken van vroeger. De zenuwen zijn nog altijd niet weg. Wat helpt is het gebakje dat ze zichzelf na afloop gunt.

Het is best raar als je je hele leven bang bent voor de tandarts zonder dat er een duidelijke reden voor is, vindt Trudie. „Ik heb nooit iets traumatisch meegemaakt. Ik ben gewoon altijd bang geweest. Ik ging wel, maar was altijd zenuwachtig. Op een gegeven moment dacht ik: ik ga mezelf belonen. Als ik het weer heb doorstaan, koop ik bij de bakker een lekker gebakje. In de stoel denk ik alvast na over wat het gaat worden.”
Trudie is geen zeldzaamheid. Veertig procent van de Nederlanders zegt bang te zijn voor een tandartsbehandeling. Waarschijnlijk blijven de meesten er niet om weg: vorig jaar bezocht 80 procent van alle Nederlanders de tandarts, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar hoe het met die andere 20 procent zit? Daar is geen onderzoek naar gedaan.
Tandarts Casper Bots uit Bunschoten is zelf ook geen fan van de behandelingen die hij zelf dagelijks geeft. „Als ík in die stoel moet gaan liggen, kost me dat best veel energie."

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je dit artikel verder lezen?

Neem dan een (proef)abonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

tekst: Fija Nijenhuis beeld: André Dorst

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.