M van warm

„De warme kraan doet het niet meer.” Dat appt de vrouw naar haar persoonlijke klusjesman. „Ik kijk er vanavond naar”, stuurt de handige Arien terug vanaf zijn werkplek. Zo van: geen paniek, ik los dat voor je op.

En ik heb ook een plan, geniaal in zijn eenvoud. Vanavond zet ik de cv-ketel uit. En dan weer aan. Dat werkt in de helft van de gevallen bij problemen met de telefoon, in 90 procent van de gevallen bij gezeur met het modem. Als mensen bewonderend vragen: „Hoe heb je dat nu weer zo snel gefixt?” antwoord ik met een mysterieuze glimlach. Zo van: dat is het geheim van de smid.
Dus die avond probeer ik de geheime stekkertruc bij de cv-ketel. Tien seconden de stekker uit het stopcontact. En dan weer terug erin. Een plan B heb ik niet. Maar dat hoeft ook niet. De opzet is geslaagd, merk ik als ik de keukenkraan opendraai.
Trots doe ik de deur open als haar wagen aan komt rijden. „Welkom thuis. Loop maar direct door naar de keuken. Dan mag je het water voelen.”
„Maar heb je de kraan in de badkamer boven ook gemaakt?” vraagt ze. Op dat moment nemen mijn ogen waarschijnlijk de vorm aan van een vraagteken. Hoe zou het kunnen dat de kraan beneden wel warm water geeft, maar boven niet? „Vanmorgen was dat wel zo”, beweert mijn klant stellig. Dit vraagt om een monteur.
Maar eerst voor de zekerheid eens checken of mijn stekkertruc toevallig ook het bovenwater heeft gerepareerd. De vrouw snelt me vooruit de trap op. Helaas, het water blijft koud. Het vakmansmasker dat ik had opgezet, begint scheurtjes te vertonen. Hebben we twee warmwater-systemen in huis? Maken we gebruik van een boiler? Of zie ik iets anders over het hoofd?
Vanuit mijn ooghoeken zie ik dat de vrouw de kraan weer dichtdraait. Ik moet zeggen: de koude kraan weer dichtdraait. „Zou je die andere knop eens willen proberen?” opper ik. Wie schetst haar verbazing als het water eerst lauw, dan warm en vervolgens kokend heet wordt.
Nogmaals leg ik haar uit dat de knop waar een ”k” op staat, de koude kraan is. „Ja”, valt ze me in de rede „dat ezelsbruggetje ken ik. En die met de ”m” is de warme kraan?”

Deel dit verhaal op sociale media

tekst: Arien van Ginkel, journalist bij het Reformatorisch Dagblad

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.