Maak een kerstwens met de naaimachine

Al bijna is het weer Kerst. Menigeen stuurt kaarten en hoe leuk is het om kaarten te maken met de naaimachine?

Het is leuk om te doen en niet te moeilijk. Je kunt het ook met de hand doen als je geen naaimachine voorhanden hebt. En stuur je geen kaarten, maar wil je wel een leuk aardigheidje maken voor iemand om mee te nemen binnenkort? Ook dat is mogelijk van allerlei ‘restmaterialen’, zonder dat het veel geld kost.

Je hebt nodig:

  • Stevig papier of karton
  • Inpakpapier
  • Label of ander kaartje
  • Restje touw
  •  Belletje/pareltje/bedeltje/knoopje/o.i.d.
  • Waxinelichtje
  • Blikje (bijv. van tomatenpuree/tonijn)
  • Dubbelzijdig tape of plakband

Je kunt het uiteraard totaal naar je eigen hand zetten door gebruik te maken van wat je al hebt en er je eigen twist aan te geven (foto 2).

Neem het blikje, leg het op je papier en kijk hoe hoog het ongeveer moet worden. Wanneer er een opstaand randje bovenaan zit, kun je het beste net onder het randje beginnen om het zo glad mogelijk te krijgen. Knip het papier ruim, houd het eromheen vast.

Draai het blikje om en markeer waar je het papier precies af moet knippen (foto 3).

Knip het uit, plak het vast met een plakbandje of met dubbelzijdig tape en werk het af. Bijvoorbeeld met een kantje/restje touw of lint. Naar keuze kun je er een pareltje, bedeltje o.i.d. aan vast maken. Van klei heb ik ooit sterren en hartjes gemaakt en voor de sier heb ik die erbij in gezet, maar zonder kan ook prima. Een laagje (vogel)zand op de bodem zou ook kunnen (foto 4).

Voor de kaart knip je een ster (of ander figuur) uit het papier. Dit kan met behulp van contouren van internet, een kleurplaat, maar ook een koekvormpje kun je hierbij gebruiken of uit de losse pols. Leg de ster op je kaart en stik met een grove stiksteek rondom vast. Bewust kies ik voor een grove stiksteek om te voorkomen dat het geperforeerd raakt en daarmee loslaat of grotere gaten krijgt (foto 5).

Naar keuze kun je een label erbij doen. Onderin heb ik zelf een siersteek gebruikt, maar bijvoorbeeld een (grove) zigzag boven en onder geeft ook een leuk effect. De tekst heb ik erop geschreven met zwarte balpen, omdat misschien niet iedereen een fineliner heeft. Door een klein driehoekje boven uit de kaart te knippen kan het touwtje erdoor en het label bevestigd worden. Ook weer 2 belletjes eraan (maar alleen 2 knoopjes leggen in het touwtje of zelfs niks kan ook), een Bijbeltekst erbij (even opzoeken, dan begrijp je de kaart…) en klaar om te verzenden of weg te geven samen met je kaarsje (foto 6).

Met een verjaardag bewaar ik om deze reden mooi inpakpapier. Enerzijds om opnieuw iets mee in te pakken en anderzijds om iets nieuws te creëren. Niet omdat het goedkoper is (want je hebt sneller bij de winkel kaarten gekocht of een waxinelichtje), maar omdat ik dan geen nieuwe grondstoffen nodig heb. En bijv. een glazen pot met bloem geven inclusief recept voor pannenkoeken waarbij je het deksel opleukt met hetzelfde papiertje, hetzelfde touwtje en dezelfde pareltjes geeft al snel één geheel. De aandacht die aan een zelfgemaakt cadeau is besteed is in mijn ogen onbetaalbaar (foto 7)

Gezegende feestdagen en een voorspoedig 2020 toegewenst!

Deel dit verhaal op sociale media

Adrianne Hooimeijer-Mourits

3 kinderen | Columnist | Blogger

Houdt van creatieve dingen, besparen en anderen inspireren.

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.