Mannen & de zorg

Jaap Goorhuis (35) uit Kootwijkerbroek werkt als begeleider op een zeer intensieve woongroep van Adullam, bij locatie Kroonheim in Uddel. „We werken met twee begeleiders op drie bewoners. Daarnaast ga ik een dag in de week naar school voor de studie sociaal-agogisch werk.”

„Ik ben namelijk een zijinstromer. Jarenlang heb ik keukens gelegd voor een keukenbedrijf. Ik houd ervan om met mijn handen te werken, maar miste in mijn vorige werk de meerwaarde. Dus ging ik op zoek naar iets anders. Het leek me mooi om met kwetsbare mensen te werken. Toen ik een advertentie van gehandicaptenzorgorganisatie Adullam zag, heb ik daarop gereageerd.

De eerste twee maanden heb ik echt door moeten bijten. Je moet een relatie opbouwen met de bewoners, en daarmee begin je vanaf nul. Ze hebben moeite met nieuwe gezichten en dat geeft onrust op de groep. Maar na twee maanden zag ik de omslag. Dat gaf veel voldoening: dat je dat kunt bereiken door er simpelweg voor de bewoners te zijn.

Inmiddels doe ik dit een halfjaar en het bevalt me echt goed, boven verwachting. Het samenwerken met de bewoners vind ik waardevol.  

Ik draai nu vier keer in de week dag- en avonddiensten. In de dagdiensten hebben we een dagprogramma met activiteiten die we volgen. In de avonddiensten maken we vaak een wandeling en koken we samen met de bewoners.  

Sommige dingen zijn anders dan ik me had voorgesteld. Zo timmer ik liever dan dat ik aardappels schil. Maar dat maakt niet uit. Ik haal veel voldoening uit mijn baan doordat ik met deze kwetsbare mensen werk.”
 

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Jacomijn Ariakhah

Getrouwd | 2 kinderen | gek op mooie verhalen en chocola

beeld: Sjaak Verboom

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.