Marinier met zwarte kousen en witte handschoenen

Hij draagt zwarte kousen en witte handschoenen. Kapitein Mark Brouwer. Geworteld in de rechterflank van de gereformeerde gezindte, gepokt en gemazeld binnen het Korps Mariniers. Zondags de nette, strakke kerkelijke wereld, doordeweeks het ruige, losse militaire leven. ”Het bijt elkaar niet.”

Het lag niet direct voor de hand dat Mark Brouwer (37) voor de krijgsmacht zou kiezen. „Kippenboer was logischer geweest”, zegt de geboren Barnevelder in het hoofdkwartier van het Korps Mariniers in Doorn. Brouwer, getrouwd, vader van vier kinderen en woonachtig in Lunteren, dient nu achttien jaar volk en vaderland. Mark Brouwer is een echte man en vader. Feilloos weet hij de namen van zijn kinderen op te noemen. [...]
De onverschrokken woordvoerder van het Korps Mariniers praat graag en gemakkelijk. Ter zake en trefzeker. In gesprek met Terdege formuleert hij echter opeens opvallend behoedzaam. Een tikje nerveus zelfs. Beducht op kerkelijke tenen te trappen, politieke vrienden in de gordijnen te jagen of z’n eigen militaire glazen in te gooien.

Wil je meer weten over de missies, oefeneningen en ervaringen van Mark Brouwer? Kom dan naar één van de twee abonneeavonden die Terdege organiseert. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je dit artikel verder lezen?

Neem dan een (proef)abonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

tekst: Gerard ten Voorde beeld: Sjaak Verboom, Defensie, Gerard ten Voorde

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.