Ze zijn lekkerder dan in de winkel. Je kunt ze zo kleurrijk maken als je zelf wilt. En: ze zijn in een handomdraai klaar. Marshmallows, ambachtelijk bereid!
Pas waren wij met de meiden van de basisschool een nachtje weg. ’s Avonds zaten we gezellig rond een kampvuurtje. Daarbij konden de marshmallows natuurlijk niet ontbreken, dus die hebben we heerlijk gegeten. Het bracht mij op het idee om ze een keertje zelf te maken. Ooit heb ik van iemand gehoord dat dit heel gemakkelijk is. En dat bleek helemaal waar te zijn!
Het verbaasde me echt hoe snel de zelfgemaakte marshmallows klaar waren. Enne... als je ze eenmaal hebt geproefd, dan haal je nooit meer een marshmallow bij de winkel! Om te variëren met smaakjes kun je verschillende soorten limonadesiroop toevoegen en eventueel fruitpuree in plaats van water. Ook kun je verschillende kleurenlaagjes in je bakvorm gieten voor een regenboogeffect.
Ingrediënten
- 3 el poedersuiker
- 3 el maizena
- 9 blaadjes gelatine
- 650 g suiker
- 2 tl vanille of limonade
- eventueel kleurstof
Bereiding
- Week de gelatine in koud water.
- Bekleed een vorm met bakpapier.
- Meng de poedersuiker met de maizena.
- Bestrooi de bodem en zijkanten van de vorm met het poedersuikermengsel.
- Breng 225 ml water met de suiker zachtjes aan de kook in een steelpan. Zet het vuur uit zodra het mengsel kookt.
- Knijp de gelatine uit en voeg toe aan het suikerwater. Roer totdat de gelatine helemaal is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg de vanille toe en eventueel kleurstof.
- Klop circa 10 minuten met een mixer tot het mengsel verdubbeld is en er zacht en schuimig uitziet. Schep het mengsel in de bakvorm. Besprenkel eventueel met druppels kleurstof en roer met een vork de kleurstof door, zodat er een gemarmerd effect ontstaat.
- Laat minimaal drie uur opstijven in de koelkast.
- Bestrooi de marshmallow met poedersuiker.
- Smeer een mes in met olie en snijd de marshmallow in blokjes.
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen