Mijn moestuin

3x Mijn moestuin in Terdege. We delen de moestuin van dagactiviteitencentrum Leidsche Hoeven in Tricht.

MARTIN: „Ik werk alleen in de tuin als Ab er ook is. Het leukste vind ik het oogsten van wat er in de tuin staat. Er zijn vier vrijwilligers en iedereen heeft zijn eigen vak. Wij hebben twee soorten aardappels staan en voederbieten. Thuis heb ik ook aardappels en dan help ik ook altijd mee. Toen we bij de Leidsche Hoeven gingen rooien, was het ontzettend heet. We hebben de aardappels maar even op het land laten staan en afgedekt, zodat ze later opgehaald konden worden. We bewaren ze in de koeling en voor de verkoop doen we ze in zakken van 5 en 10 kilo.”
 

HEERLIJKE TAARTEN

AB: „Alles hier is biologisch, we gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen. In de andere vakken van de tuin staan bieten, wortels, uien, prei, boerenkool en kalebassen.
In de kas staan tomaten, paprika en slaplantjes. Ook is er een pluktuin met snijbloemen. Het hoofddoel van de tuin is dat de cliënten lekker buiten bezig kunnen zijn. Het is superleuk om met hen te werken. Je moet wel alle tijd hebben, het tempo ligt wat lager. Maar ze brommen nooit en ze zijn altijd vrolijk! De oogst wordt gebruikt in het restaurant en de bakkerij, verkocht langs de weg of in de Landwinkel. Als er toch iets overblijft, gaat dat naar de geiten, kippen en konijnen.”


VERGETEN GROENTEN EN DIEREN

AB: „Achter de moestuin ligt een natuurspeeltuin, inclusief rolstoelschommel. In de moestuin hebben we een pad gelegd van rubberen tegels, zodat ook cliënten met een rollator hier kunnen komen. De dieren op de kinderboerderij van de Leidsche Hoeven zijn vaak van een bijzonder ras. Oude rassen kom je ook tegen in de moestuin. Vergeten groenten zoals groenlof, kardoen, pastinaak en roodlof. We vinden het mooi om juist die oude rassen aan de bezoekers te kunnen laten zien.”
MARTIN: „De geiten zijn alleen een beetje lastig. Ze breken telkens uit en daarom hebben we ze nu even in de schuur gezet.”
 

HET KAN ALTIJD BETER

MARTIN: „Als ik mocht kiezen, zou ik volgend jaar het liefst Frieslander aardappels willen. Die zijn mooi om te poten, lekker en ze worden heel groot.”
AB: „In de wintermaanden maken we met de vrijwilligers een plan van aanpak voor het komende jaar. We kiezen bewust voor twee verschillende kleuren aardappels: blank en
rood. Dat is voor de cliënten ook makkelijk te onderscheiden. Dit is het derde jaar van de moestuin. Sinds het eerste jaar zijn we met honderd procent verbeterd, maar het kan altijd nóg beter.”
 

NAAM: Ab Hol (68) en Martin van Hemert (20)
TUIN: Dagacitiviteitencentrum Leidse Hoeven in Tricht
OPPERVLAKTE: 900 m2
BIJZONDER: samen met cliënten van Siloah
 

Bekijk de sier-, speel- en moestuin van familie Flier uit Harskamp en Rehoboth Garden, volkstuinencomplex van Maarten en Francien de Wit uit Bodegraven in Terdege.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Leanne van Spronsen beeld: André Dorst

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.