Nico van Wijngaarden: eerst bouwkundig opzichter, nu rij-instructeur

rijschoolTerdege-ceesvdwal_7

Hij hield erg van zijn werk als bouwkundig opzichter bij een woningstichting en had dit vak nog jaren kunnen uitoefenen. Maar het liep anders. Nico van Wijngaarden (47) uit Boskoop is nu rij-instructeur.

Als van Wijngaarden begint te vertellen, dan doet hij dat goed. Met details, in geuren en kleuren. Rustig en weloverwogen. Zoals hij ook als catechisatieleraar al jaren de jongeren van de gereformeerde gemeente in Boskoop onderwijst.

Gezeten in een lekkere stoel, een tikje onderuitgezakt, begint hij zijn verhaal.

Studeren heeft hij nooit heel graag gedaan. Hij was ook op de middelbare school al meer een man van de praktijk. En dus doorliep hij de lts, om vervolgens met zijn hakken over de sloot te slagen voor het toelatingsexamen naar de mts. „Daarna ben ik direct aan het werk gegaan in de aannemerij.”

Een jaar of zeven werkte hij daar als werkvoorbereider en projectleider. Maar wat hij eigenlijk wilde, was bouwkundig opzichter worden. Dat was al op de middelbare school zijn droombaan. Waarom? „Ik weet het niet precies. Waarschijnlijk omdat mijn vader dat ook was en ik hem daar vaak over hoorde vertellen.”

Het lukte hem die functie te bemachtigen bij een landelijk opererende woningbouwvereniging, de Algemene Nederlandse Woningstichting. De baan was hem op het lijf geschreven. Als bouwkundig opzichter zorgde hij van a tot z voor de uitvoering van werkzaamheden aan zo’n veertig bestaande huurcomplexen. „Ik bezocht de gebouwen om te kijken welk onderhoud er nodig was, maakte onderhoudsbegrotingen, vroeg offertes aan, beoordeelde die en begeleidde en beoordeelde de uitvoering van de werkzaamheden.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr.2, 14 oktober 2020)

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.