Ongerust over het zwijgen van de kerk

Zijn opvattingen over homoseksualiteit leidden vorig jaar tot een flinke aanvaring met het bestuur van de vrije Universiteit Amsterdam. Binnen de reformatorische gezindte voelt dr. P. de Vries zich af en toe een vreemdeling. vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de onderwijsorganisatie VGS, het Reformatorisch Dagblad en de SGP zijn hem nog al eens ”te vaag” in hun uitingen. ”Of we zwijgen waar we dat niet moeten doen.”

Niet alleen de studeerkamer bevat veel boeken; ook een wand in de huiskamer is tot aan de nok gevuld. Dr. De Vries houdt van de puriteinen en hedendaagse Engelse schrijvers. De kleine kerkgeschiedenis heeft ook zijn interesse: vorig jaar verscheen van zijn hand ”Gezanten van Gods lof”, korte levensschetsen van zeven predikers.
In 2018 verhuisde de herstelde hervormde predikant vanuit de pastorie van Boven-Hardinxveld naar een twee-onder-een-kapwoning in een rustige wijk van Nunspeet. Hij stopte als gemeentepredikant, om zich geheel te kunnen wijden aan zijn taak als docent aan het Hersteld Hervormd Seminarie, dat is ondergebracht in het gebouw van de Vrije Universiteit van Amsterdam. De twee taken bezorgden hem bijna anderhalve baan. Het docentschap viel niet meer te combineren met het predikantschap in deeltijd. „Mijn vrouw heeft klachten waarvan
de oorzaak niet duidelijk is. De pijn is vaak zo hevig dat ze nauwelijks kan praten”, zo verklaarde hij vorig jaar zijn keuze, die betekende dat hij de rechten „als van een emeritus predikant” kreeg.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Ad Ermstrang

Getrouwd | 6 kinderen | 7 kleinkinderen tuinieren | vertrouwenspersoon in de psychiatrie.

beeld: Henk Visscher

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.