Oog voor de binnenkant

Ze ziet hooguit wat licht als de zon fel naar binnen schijnt, maar Corlinde weet nog precies wat groen is en hoe een boom eruitziet. Toen ze tiener was, raakte ze haar zicht door een syndroom stukje bij beetje kwijt. Toch voelt ze zich gezegend. „Mensen beoordelen anderen zo makkelijk op basis van uiterlijke dingen. Ik ga veel meer op het karakter af.”

Het theewater in de waterkoker borrelt en dampt. Corlinde Verwijs (25) uit Ermelo pakt twee kopjes en begint te schenken. Al snel klinkt er een piepje. „Dat is van de vloeistoindicator, die ik altijd even in het glas hang”, legt ze uit. „Zo weet ik dat het kopje bijna vol zit.”
Het aroma van de bosvruchtenthee vermengt zich met de bloemige geur van fris wasgoed die nog in de kamer hangt. Eerder vandaag heeft ze twee wasjes gedraaid, vertelt Corlinde. Ze heeft dan wel even hulp van een begeleider nodig bij het sorteren op kleur, maar verder redt ze dat prima zelf. „Als je blind bent, doe je overal wel wat langer over dan iemand die kan zien.” Al met al is haar dag vrij vol gepland. Vanavond krijgt ze vrienden op bezoek en tussendoor geeft ze ook nog even een interview. En dan is ze ook nog eens druk met inpakken, omdat ze bijna gaat verhuizen. „Ik denk dat ik het strijken vandaag maar even laat zitten”, lacht ze.
 

ZORGAPPARTEMENT

Corlinde kijkt uit naar de verhuizing. Nu woont ze nog samen met dertien andere blinde en slechtziende mensen in een voorziening van Bartiméus. Straks krijgt ze een zorgappartement in een nieuwe locatie voor begeleid wonen van Eleos. „Ik blijf gewoon in Ermelo, maar krijg een eigen appartement. Er stond een advertentie in het kerkblad van onze gemeente, de gereformeerde gemeente van Ermelo. Ze zochten nog mensen voor de derde verdieping, waar je redelijk zelfstandig kunt wonen en alleen waar nodig zorg krijgt. Ik dacht gelijk: dat is leuk! Het is voor Eleos nog wel spannend, want ze hebben daar geen ervaring met blinden. Maar ze waren uiteindelijk wel enthousiast.”

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je al onze artikelen lezen?

Neem dan een proefabonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

Neline Boogert

Getrouwd met Jan | Moeder van drie druktemakers van 4, 2 en 0 | Heeft zich acht jaar geleden voor het laatst verveeld | Perfectionistisch als het om schrijven gaat, chaotisch als het om huishouden gaat | Groot fan van de lente, en van drop

Brei een heerlijk zachte deken

Deken.png

Deze deken is een prachtig kraamcadeau, maar door zijn formaat zeker niet alleen voor baby’s geschikt. Hij is ruim 70 centimeter breed en ruim 1 meter lang, dus ook voor volwassenen heerlijk voor ’s avonds
op de bank met een kopje thee.
Hij is soepel, zacht en goed wasbaar.

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.