Onder m’n knedende handen verandert de gesneden rodekool van harde, bonkige stukken in steeds zachtere, natte slierten. ”Nu mag het de Rotpot in,” loodst Sanne Zwart me door het begin van het spannende proces van fermentatie. Kaneelstokje en kardemompeulen erbij en het lange wachten vangt aan.
Aan de Rotterdamse Coolhaven heeft Sanne, samen met een groep andere voedselfanaten, een gezamenlijke keuken en voedselopslagplaats: Flowers & Sours. Het ruikt er zoals in een biologische supermarkt, kruidig en groen. Voor het grote raam dat uitkijkt op het water staat het rariteitenkabinet: weckpotten met zwammen erin, honing van de imker, bierpiccalilly, snoep zonder suiker. Het is een greep uit de bonte verzameling die Flowers & Sour te koop aanbiedt.
Sanne Zwart komt deze dag met haar armen vol groenten de winkel binnen: een grote, oranje pompoen, een paar flinke winterpenen, een glimmend rode peper.
„M’n zoon van 9 heeft gisteren zijn moestuindiploma gehaald. Hij dacht dat hij alles al had geoogst en toen vond hij deze pompoen nog onder de bladeren. Deze groenten nam hij mee naar huis. Leuk toch!”
beeld: Cees van der Wal