Oud ambacht voor iedereen

Dit is fantastisch! dacht Jessica becker uit Zutphen toen ze voor het eerst achter een weefgetouw zat. Het weven kreeg haar zo in z’n greep, dat ze zich er nu voor inzet om dit eeuwenoude ambacht weer vol op de kaart te zetten. ”Weven is iets wat iedereen kan leren.”

Het is dat het gebouw waarin Jessica haar weefwinkel heeft uit de middeleeuwen dateert; anders zou je bijna denken dat het speciaal voor haar gemaakt is. Achter de hoge, bakstenen gevel in de Zutphense binnenstad woonden lang geleden de zusters van het agnietenconvent. Ze moesten het contact met de buitenwereld zo veel mogelijk vermijden; daarom zaten er destijds geen vensters aan de straatkant. Achter de veilige muren vulden de vrouwen hun dagen met spinnen en weven.
Toch was het min of meer toevallig dat Jessica in dit pand terechtkwam, zegt ze. „Een meubelrestaurator die een ander gedeelte van het gebouw huurt, vertelde dat de ruimte naast hem beschikbaar was.” De onderneemster was direct verkocht nadat ze de plek had gezien en sindsdien is het historische gebouw het adres van haar weefwinkel. Ze geeft er ook weelessen en het is de plaats waar ze zelf zo nu en dan een weefgetouw beroert. Minder vaak dan ze zou willen, dat wel. „Ik ben zo druk met m’n bedrijf dat ik zelf minder aan weven toekom.”
Vrijdags tussen 11.00 en 16.00 uur en op afspraak kunnen klanten er binnenlopen voor de aankoop van garens, boeken over weven, andere weefartikelen en advies. Verder verloopt de verkoop vooral online via de webwinkel – ook weefgetouwen zijn daar te bestellen.
 

LICHT EN KLEUR

Beneden in het gedeelte van het pand dat Jessica tot haar beschikking heeft, is het opvallend licht en ruim; de geschiedenis is er haast tastbaar. Een groot weefgetouw in de gang springt bij binnenkomst meteen in het oog. Erop ligt een stuk stof-in-wording met een patroon in paars, wit en groentinten. Het doet denken aan lente en krokussen in het gras.
Jessica weeft de lap niet alleen voor de fun. „Met dit project wil ik ook een nieuw soort garen uit mijn collectie uittesten. Zo kan ik ontdekken hoe het is om ermee te werken, en hoe sterk het krimpt. Dat is goed om te weten wanneer ik klanten adviseer.”

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je al onze artikelen lezen?

Neem dan een proefabonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

Annemieke van den Berg

Houdt van klaprozen, ontbijt met sterke koffie en gele schoenen. Of rode. | Dagelijks druk met: twee mooie meiden, letters op papier en andere zaken | Wordt blij van: inspirerende verhalen.

beeld: Tineke van der Eems

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.