Peter Stam: vliegende reporter van Alblasserdam

Peter Stam - Alblasserdamsnieuws - RenateB _3_site

Met zijn felgele motorhelm is Peter Stam (31) een bekende verschijning in Alblasserdam. Overal in het dorp waar iets gebeurt, staat hij vooraan. Om zijn populaire nieuwssite te kunnen vullen. „Dit is me overkomen.”

Hij woont mooi centraal, aan een belangrijke verkeersader in Alblasserdam. Samen met echtgenote Debora betrok Peter Stam daar een onopvallende tussenwoning. De opmerkzame bezoeker verbaast zich wel over de hoeveelheid camera’s die onder de dakrand zijn aangebracht. Niet dat de vliegende reporter bang is uitgevallen, maar ongewenst bezoek ziet hij graag vastgelegd op film.

Na de havo was Stam het liefst in dienst getreden bij de politie, maar daarvoor bleek hij te jong. Als alternatief begon hij de opleiding Integrale Veiligheid bij Hogeschool Inholland. Na een week had hij het daar gezien. „Aan de overkant werd een studie journalistiek aangeboden; die beviel me beter.”

Hij deed een snuffelstage bij De Klaroen, de lokale huis-aan-huiskrant van Alblasserdam, en bleef er als freelancer hangen. „Al snel kreeg ik ook opdrachten: voor een open dag, een verzamelbeurs, huwelijksjubilea… Niet heel spannend, maar wel leuk. En ik leerde mijn eigen woonplaats steeds beter kennen.”

Nieuwssite

Na het behalen van zijn diploma studeerde hij een jaar rechten, waarna hij aan de Erasmus Universiteit een universitaire journalistieke opleiding begon. Die bracht niet wat hij ervan verwachtte. „De focus lag op communicatie, niet op journalistiek. Na een jaar ben ik gestopt. Intussen was ik zo druk met mijn eigen nieuwssite, dat ik me daar volledig op ben gaan richten. Ik kon een baan krijgen bij het Algemeen Dagblad, maar eigen baas zijn ligt me meer.”

Onder een hoorcollege tijdens de rechtenstudie had hij voor de aardigheid een nieuwsblog gemaakt. Hij liet die registreren onder de naam Alblasserdamsnieuws.nl en ging de site in 2010 vullen met berichten. „Daarna liep alles vanzelf. Mensen gaven tips, ik kreeg uitnodigingen, ondernemers vroegen of ze op de site konden adverteren. Van Thillo, topman van De Persgroep, trok destijds de stekker uit de onlinecontent van het AD, omdat je van nieuws via internet volgens hem niet kon leven. Mijn ervaring was totaal anders.”

Lees het hele interview in Terdege (14 juli 2021).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.