Peters Moestuin | 4 tips voor de tuin

De koning onder de kruiden, zo wordt basilicum ook wel genoemd. Met tal van verschillende soorten is het een kruid dat veel mogelijkheden geeft voor in gerechten. Ook het telen ervan is enerverend.

 

SOORTEN

Basilicum heeft een heel eigen smaak, typisch Italiaans. Daarom past het zo goed in gerechten uit dat land, zoals pizza of pesto. Het is kruidig en geeft een  flinke oppepper aan het eten. Niet iedereen weet dat er veel variaties zijn van basilicum, met diversiteit in smaak. Zo bestaat er rode basilicum, kaneelbasilicum en citroenbasilicum. Leuke varianten van de bekende smaakmaker, en meteen een uitdaging om iets nieuws te proberen in de tuin en in de keuken.
 

TELEN

Basilicum is een echte hardloper wat betreft kiemen. De zaden ontkiemen vaak binnen een week. Met hoge temperaturen kan het zelfs in drie dagen. 
Let erop dat je niet te dik zaait, anders verstikken de kiemplantjes elkaar snel. Ook moeten de zaden niet dik afgedekt worden, want de basilicum heeft weinig kracht in het omhoog groeien.
Zorg voor voldoende water bij de plantjes, laat ze niet uitdrogen. Zaai de basilicum bij voorkeur in potjes, zodat de plant voldoende voeding heeft. 
 

BLOEMEN

Wat weinig mensen weten, en dat is in principe natuurlijk een goed teken, is dat de basilicum prachtig kan bloeien. Laat een plant maar eens doorschieten. 
Gewoon goed verzorgen, goed water geven, maar niet oogsten. Na een tijdje verschijnen er prachtige witte, roze of paarse bloemen.
En deze bloeiende bijenlokkers zijn niet alleen erg mooi om te zien, maar je kunt ze ook eten. De smaak? Pittig, en erg lekker door de sla.
 

GEZOND

Een Italiaanse saus die met basilicum gemaakt wordt, is pesto. In India en Afrika wordt er al eeuwenlang thee van basilicum getrokken. Die schijnt erg lekker 
te zijn. Het schijnt heel gezond te zijn om basilicum te eten, een aantal gezondheidseffecten is wetenschappelijk aangetoond. Zo blijkt basilicum goed te zijn  voor het gezichtsvermogen.
Het werkt ook tegen misselijkheid. Er zitten namelijk veel ontstekingsremmende stoffen in, die de misselijkheid tegengaan. Pesto maken dus!

Deel dit verhaal op sociale media

tekst: Peter van de Breevaart beeld: Sjaak Verboom

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.