Richard Wurmbrand

Aandachtig leest de man in zijn Bijbel. Ineens legt hij zijn vinger bij een paar woorden in het boek Jozua. Exact dezelfde woorden heeft hij net ook al gelezen. “Vrees niet.” Hoeveel keer zou die tekst eigenlijk in de Bijbel staan?

De man besluit ze te tellen. Hij ontdekt dat er bijna vierhonderd keer “Vrees niet” in de Bijbel staat. Voor elke dag van het jaar genoeg! Richard Wurmbrand wordt op 24 maart 1909 in Boekarest geboren. Zijn familie heeft Joodse wortels, maar gaat nooit meer naar de synagoge. Doordat zijn vader jong overlijdt, groeien Richard en zijn drie oudere broers in grote armoede op.
De lange jongeman maakt carriѐre in de financiёle wereld. Op een dag ontmoet hij Sabina Oster, die eveneens van Joodse afkomst is. Het is liefde op het eerste gezicht. Op 23 oktober 1936 trouwen Richard en Sabina. Ze blijven in Boekarest wonen.
Het huwelijk is voor Richard geen reden om met verkeerde gewoonten te breken. Hij drinkt veel en blijft contact houden met andere vrouwen. Totdat blijkt hij een levensgevaarlijke longziekte onder de leden heeft. Richard kan alleen nog beter worden als hij lange tijd in een ziekenhuis, diep in de Karpaten, rust houdt. Daar bidt hij zijn eerste gebed. „God, ik weet absoluut zeker dat U niet bestaat. Maar als U toevallig wel bestaat, is het niet aan mij om in U te geloven. Het is Uw taak om Uzelf aan mij te openbaren.”
Op datzelfde tijdstip ligt een oude timmerman de hele nacht op zijn knieën. Samen met zijn vrouw smeekt hij al jarenlang tot God of hij een Jood mag redden.
Maanden later zijn Richards longen zover genezen dat hij weer mag wandelen. Tijdens een van zijn tochten ontmoet hij de timmerman. Die begint te huilen als hij ontdekt dat Richard een Jood is. „Je bent een antwoord op mijn gebed. Er zijn hier geen Joden en ik ben te oud om dit dorp te verlaten. Ik wist dat God er een naar mij toe zou sturen.”
Als Richard vertrekt, geeft de oude man hem zijn versleten Bijbel mee. Richard kan niet stoppen met lezen. Toch wil hij de waarheid niet aannemen. „Uw weg is de weg van het kruis en die wil ik niet volgen,” zegt hij. Maar de woorden uit Mattheüs 11 laten Richard niet meer los. „Kom herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.”
Sabina is woedend op Richard. „Ik sterf liever dan dat ik jou christen zie worden!” schreeuwt ze. Haar Joodse afkomst speelt daarin mee, zij mocht van haar ouders niet eens naar een christelijke kerk kijken. Na verloop van tijd neemt het verzet van Sabina af en uiteindelijk laat zij zich zelfs dopen. Niet veel later wordt Richard predikant.
In 1939 wordt hun zoon Mihai geboren. Ondertussen pakken donkere wolken zich boven Europa samen. Op 21 september 1939 wordt de premier van Roemenië vermoord. De aanhangers van Hitler krijgen steeds meer macht. De zendingsorganisatie van Wurmbrand wordt beschuldigd van verraad. Steeds krijgt Richard te maken met dreigingen. Tijdens de oorlog houden de nazi’s hem drie keer een korte periode vast vanwege het organiseren van illegale religieuze activiteiten. Doordat zijn familie goede contacten heeft met mensen op belangrijke posten, komt hij steeds weer vrij.
Na de Tweede Wereldoorlog is het lijden niet voorbij. De Russische bezetters zien gelovigen als een bedreiging voor de overheid. Op 29 februari 1948 arresteren agenten van de communistische geheime politie Richard. Hij verdwijnt spoorloos.
De eerste drie jaar van zijn achtjarige gevangenschap zit de predikant alleen. Onder de hevigste folteringen verraadt hij zijn contacten niet. Richard voelt hoe de engelen over hem waken. Als hij in 1956 eindelijk vrijkomt, zet hij -ondanks waarschuwingen van de overheid- zijn werk voor de ondergrondse kerk voort. In 1959 wacht hem opnieuw een arrestatie. Dit keer wordt hij tot 25 jaar gevangenschap veroordeeld. Door politieke druk vanuit het buitenland komt hij in 1964 vrij. Samen met zijn vrouw reist hij vervolgens de wereld over om de verhalen van zijn broeders en zusters van de vervolgde kerk te vertellen.

Deel dit verhaal op sociale media

Gisette van Dalen-Heemskerk

Getrouwd l 4 dochters l Dol op lezen, bergwandelen, schrijven van artikelen en kinderboeken l Allergisch voor eindeloos shoppen

beeld: Jack Staller

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.