Souvenirs

Aparna de Jong-van der Smient (41) uit Bergambacht nam als souvenir uit Kroatië kat Rex mee.

Ze gingen met z’n negenen op vakantie naar Kroatië en kwamen met z’n tienen terug. Aparna de Jong-van der Smient en haar gezin namen kitten Rex mee  terug. „In 2016 waren we op vakantie in Kroatië. Toen de kinderen de omgeving verkenden, ontdekten ze een klein katje. Het was ongeveer negen weken oud en heel mager, maar niet ziek. De rest van de vakantie bleef het dier bij ons, het kwam elke keer weer aanlopen. De kinderen hadden hem inmiddels een naam gegeven: Rex.”
Hoewel ze het een lief beestje vond, was Aparna niet meteen enthousiast om de kitten mee naar Nederland te nemen. „Wij zijn echte kattenfanaten, we hadden er thuis al drie. En we zouden 1700 kilometer naar huis moeten rijden met een kitten op schoot. Maar mijn man en kinderen wilden het heel graag, dus het was acht tegen één. Op een gegeven moment kwamen we langs een dierenwinkel. Daar hebben we een reiskoffertje en andere benodigdheden gekocht.” Rex heeft de reis naar Nederland goed doorstaan. „Hij had een tuigje om en zat grotendeels op schoot om uit het raam te kijken. Als we pauzeerden, werd hij uitgelaten aan het tuigje en kreeg hij wat brokjes en water. Hij was heel dankbaar en bleef het liefst heel dichtbij ons.” 
De kat is inmiddels helemaal gewend in Nederland. „Rex is de verwendste kat van allemaal, hij mag alles. Hij is veel binnen en houdt erg van vis. Toch heeft hij iets wilds over zich, in de manier waarop hij loopt. Zijn kop, tekening, houding en staart zijn typisch voor katten die je alleen in Kroatië ziet. Als we hem niet mee hadden genomen, had hij het waarschijnlijk niet overleefd. We zijn blij dat we hem hebben gered!”
 

Lees de portretten van Ineke de Jong, Annelies Benard-Bos en Lieuwkje Kooistra de Boer in Terdege.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Henrieke Koster beeld: Sjaak Verboom

Behaaglijke omslagdoek

Deze ”Lovely Deer-omslagdoek” is heerlijk
voor lange, soms frisse zomeravonden.
Door het zachte garen voelt hij behaaglijk om de
schouders. En door het hertje en de franjes
is deze omslagdoek een echte must-have!

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.