„Sparen voor een melkrobot”

Sparen voor een melkrobot

TD5- Familie Janse, Arnemuiden, Melkveehouderij - Foto Niek Stam-07446

„Opa Janse heeft sinds 1971 met onze oma deze mooie melkveehouderij opgebouwd, die nu bestaat uit 130 melkkoeien en 75 stuks jongvee.”

Joard en Nelianne, ouders Tannie en Peter Janse, opa Piet Janse plus hond Chica / Arnemuiden / melkveehouderij en hondenpension / www.hondenpensionkwispel.nl

„Zoon Peter en schoondochter Tannie hebben het bedrijf in 2006 overgenomen en sinds enkele jaren zitten ook dochter Nelianne en haar man Joard in de maatschap. De laatste werkt fulltime op de boerderij, Tannie is verzorgende en vliegende keep, Peter doet al het maaiwerk en verhuurt zich als zzp’er en Nelianne doet de administratie en runt daarnaast hondenpension Kwispel. We wonen hier allemaal op het terrein, ook opa – al is oma helaas recent overleden. Verder hebben Peter en Tannie drie kinderen, net als Joard en Nelianne.

Als het melktijd is, gaan we meestal alle vier aan de bak – we sparen we voor een melkrobot. Bijna alles wat binnenkomt, investeren we weer in de koeien, want we geloven dat je die zorg ook van hen terugkrijgt. Vandaag konden we de koeien bijvoorbeeld lekker vers gras geven, en dat is best bijzonder in november. En als er een kudde gezonde, grazende koeien in een groene wei loopt, genieten we daar allemaal van.

De onderlinge samenwerking verloopt prima, als je maar weet wie welke taak heeft en het tijdig aangeeft als je hulp nodig hebt. Dus op verjaardagen kunnen we het gewoon over andere dingen hebben. En ’s zomers in de drukke oogsttijd eten we regelmatig samen met iedereen die bijspringt. Erg gezellig.

Natuurlijk gaat er ook het nodige mis. Zo moet je hier een sterke telefoon hebben, want die van Joard is al een paar keer in de gierkelder gevallen en die van Nelianne heeft al eens in de waterbak van de kalfjes gezwommen. Ook belde de politie een keer op zondagmorgen toen een hele club jongvee uit de wei ontsnapt was en kilometers verderop liep. We zijn er met de hele familie op af gegaan, inclusief logés, en kregen ze gelukkig allemaal veilig terug. De volgende dag stond het in de krant. Dat was echt een voorval volgens ons familiemotto, op z’n Zeeuws: „’t Is oaltied wat!”

Op de foto (v.l.n.r.): Joard en Nelianne Janse, ouders Tannie en Peter Janse en opa Piet Janse, plus hond Chica.

beeld: Niek Stam

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 9,25 p/mnd

Terdege-portfolio-1x-voorjaar2022

Auteur

Niek Stam

Volg ons lifestyle platform op instagram.