Sprekende Stolpersteine

Tijdens een wandeltocht door haar woonplaats Dordrecht enkele jaren geleden ontdekte auteur Nelleke Wander drie Stolpersteine voor een pand aan de Singel. Voor iedere in Auschwitz vermoorde bewoner een. Er borrelde een gedicht bij haar naar boven. En veel later volgde een boek: ”Hoe kan ik Mascha vergeten?”

Jillis en Mascha trekken van jongs af aan veel met elkaar op. De vriendschap tussen de twee buurkinderen verdiept zich in hun tienerjaren. Dat zij Joods is en hij niet, speelt daarbij geen rol. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Mascha’s tweelingbroer Benjamin duikt onder, maar de rest van de familie aarzelt te lang. Op een dag loopt alles fout, Jillis is net te laat om te waarschuwen en ziet hoe Mascha in de overvalwagen verdwijnt.
 

ER ZIJN AL VEEL BOEKEN OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG VERSCHENEN. WAS HET MOEILIJK OM ORIGINEEL TE ZIJN? 

„Wanneer ben je nog echt origineel? Jaren terug was ik uit pure interesse bij het plaatsen van Stolpersteine. Dat zijn kleine gedenktekens op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Ik vind het zo’n waardevol en ontroerend initiatief. Achter elk steentje gaat een mensenleven schuil.

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je dit artikel verder lezen?

Neem dan een (proef)abonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

Gisette van Dalen-Heemskerk

Getrouwd l 4 dochters l Dol op lezen, bergwandelen, schrijven van artikelen en kinderboeken l Allergisch voor eindeloos shoppen

beeld: ISTOCK

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.