Stap voor stap inleveren

Hij verwierf bekendheid als organist, speelde overal, maakte cd-opnames, begeleidde koren en samenzang. Stap voor stap heeft Janco Belder (45) zijn bezigheden moeten staken nadat bij hem multiple sclerose werd vastgesteld. Hij verblijft nu in verpleeghuis Salem in Ridderkerk. „Ik geniet van kleine dingen en ben dankbaar met iedere dag die me gegeven wordt.”
 

„Welkom in m’n studio.” Ondanks zijn ernstige ziekte, die hem stapje voor stapje zijn vrijheid ontnam en zijn orgelspel aan banden legde, maakt Janco Belder een montere indruk. Die wordt bevestigd door zijn berichten op Facebook waar hij de schaarse momenten dat hij nog even van een orgel proeft, deelt met anderen. „Het levert soms onverwachte reacties op. Zelfs oud-klanten die ik al jaren niet gezien heb, weten me te vinden. Onlangs heb ik een van hen nog geholpen met het stemmen van zijn orgel. Hij heeft me opgehaald en weer thuisgebracht. Dat was prachtig.”


Tegen de wand van het kamertje in Salem staat een elektronisch huiskamerorgel. Een andere muur toont een kast die van boven tot onder is gevuld met cd’s. „Het zijn er zeker 700.” Zelf orgelspelen lukt niet echt meer, omdat hij zijn linkerhand niet goed kan gebruiken. „Dat was niet het enige. Lezen en spelen tegelijk leverde al langer problemen op. Multitasken ging niet meer. Met mijn rechterhand kan ik nog wel improviseren en bekende dingen spelen. Eén van de vingers links gebruik ik dan voor de bas.”
Naast zijn stoel staat een kast met een vak langspeelplaten. Op de plank erboven een platenspeler. „Ik dacht aanvankelijk dat ik er niets meer mee kon, maar je krijgt er vanzelf toch enige handigheid in om een plaat met één hand op te zetten.”
Janco Belder woont op de ”Jong bewonersgroep”, afdeling Regenboog, die in het verpleeghuis in Ridderkerk uit zeven personen bestaat. 

Deel dit verhaal op sociale media

Dit artikel verder lezen?

Geïnteresseerd in Terdege? Neem een proefabonnement. Probeer Terdege nu 3 nummers voor €5,-

Ad Ermstrang

Getrouwd | 6 kinderen | 7 kleinkinderen tuinieren | vertrouwenspersoon in de psychiatrie.

@Tineke van der Eems

Terdege Zomerfair 2018

schuur-metlogo.jpg

Terdege Zomerfair

Een feest van ontspanning, ontmoeting en beleving!

Haakpakket strandtas

Strandtas.jpg

Met deze mooie zelfgehaakte tas ga je stijlvol
naar het strand of eropuit.
Plek genoeg om alles mee te nemen... 
Zin gekregen om aan de slag te gaan? De firma Brouwer stelde speciaal voor Terdegelezers een pakket samen om deze strandtas te kunnen maken. 

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.