Thuis bij de Waterpoort van Sneek

Thuis bij de Waterpoort van Sneek

Sneek- toerisme- RenateB _36_

Gouden tijden gaan voorbij, op overvloed volgt onbehagen. Maar wat er ook verandert, de Waterpoort van Sneek trotseert fier de tijden. De koperen vaandels op de torens glinsteren. En als in Sneek de zon eens wat minder schijnt, dan nog heeft elke wolk een zilveren rand.

Langs de Geeuwkade liggen motorjachten aangemeerd. De Tjitske Anna, met patrijspoorten en als stootrand een dik touw, ligt naast de Pierrot. Een volgend jacht is Friend-ship gedoopt. Links van de kade gevels uit 1900, rechts het groenblauwe water van de Kolk. Boven de statige Waterpoort hangen wolkenflarden.

Een gepensioneerd paar in een rubberboot met buitenboordmotor zet koers naar de stadsgracht en passeert de Wonderbrug. De man, die stuurt, heeft een zilverwitte baard. Het horloge van de vrouw, om een gebronsde pols, licht op. Een bruine jachthond met lange vacht zit op de boeg.

Waterpoort

Aan de Waterpoortsgracht staat een rij fraaie herenhuizen uit 1868. In de vensters en langs de stenen trappen met smeedijzeren hekwerk bloeien de petunia’s uitbundig. Een meeuw scheert over de poort. Op een muurtje in de zon knapt een man een uiltje. De klok van de Waterpoort slaat, vijf minuten voor het halve uur. Toeristen in een praam luisteren naar het verhaal van hun gids.

Er staat een verkoelende bries. Fietsers wachten voor de geopende Lemmerbrug, een zeiljacht vaart de Kolk op. „Is dit de Waterpoort?” vraagt een vrouw in gebloemde outfit. „Ze zeiden dat het nog ver lopen was.” Dat blijkt mee te vallen. De eeuwenoude poort, hét symbool van Sneek, heeft de vraag hopelijk niet gehoord.

Overvloed

Een groep jongens geniet van een ijsje, net gekocht bij ijssalon IIskâld. „Butter, broad en melk út un beker, wie dat nyt sêge kan is gyn échte Sneker”, luidt een dichtregel op de stoep.

Even verderop, in de gracht langs het Hoogend, staat de Fontein van Fortuna. Een man op een gouden bol draagt een hoorn waaruit water klettert. De toelichting bij het kunstwerk meldt dat overvloed net zo snel gaat als hij komt. „Kijk maar naar de geschiedenis van Sneek.”

Stokroos en verbena bloeien langs prachtige oude geveltjes. Bakkerij De Haan, op de hoek van het Grootzand, lokt klandizie met koffie en koel Spawater. Op een uithangbord staat: „U kunt het wel of niet geloven, maar hier brandt de warme bakkersoven.” Een jongetje kijkt verlekkerd naar de gevulde koeken in de vitrine.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 23, 1 augustus 2023).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Martijn den Hollander

Volg ons lifestyle platform op instagram.