Tijd voor koffie - Terdege

Tijd voor koffie

Koffiemaken - Frans vd Berg_ Barista Brothers - Foto Ni _22_

De lekkerste kopjes koffie worden gemaakt door een barista in een koffiebar. Nu door corona al die gezellige koffietentjes gesloten zijn, willen we ook thuis smakelijke koffie kunnen maken. Frans van den Berg, barista en voormalig finalist van de Nederlandse baristakampioenschappen, laat zien hoe het moet.

Zorgvuldig giet barista Frans van den Berg (26) de opgeschuimde melk in het kopje espresso dat hij zojuist heeft klaargemaakt. Tussendoor walst hij de melk heen en weer in een speciaal melkkannetje zodat de massa mooi egaal blijft. „Dit soort figuurtjes vind ik fantastisch om te maken. Bij zogenaamde ”latte art” –vrij vertaald: koffiekunst– zie je vaak hartjes of tulpjes boven op een cappuccino, maar ik kies liever iets extremers, zoals dit beertje. Het kost meer tijd doordat je hem niet in één beweging kunt maken, maar het resultaat is super.’

Al sinds zijn tienerjaren is Frans geobsedeerd door koffie. „Mijn vader werkt bij de koffiebranderij in Zwolle en als kleine jongen ging ik met hem mee naar de branderij. Toen ik vijftien jaar was, deed ik als jongste deelnemer ooit mee aan de Dutch Barista Championship, dé wedstrijd voor barista’s. Sindsdien heeft het koffievirus me niet meer losgelaten.” In 2010 startte hij met zijn broer Paul de Barista Brothers. Met hun mobiele espressobar zijn ze samen in te huren om op feestjes en evenementen de lekkerste koffie te verzorgen.

Vijf jaar later ging hij aan de slag bij Espressobar Maling in Zwolle. „Vanwege het coronavirus werk ik hier nu niet, maar ik mis het wel: er is altijd van alles te beleven.”

Het maken van een mooi ogende cappuccino is niet makkelijk, vertelt Frans. „Je moet ontzettend vaak oefenen voordat het lukt. De schuimdikte, het soort melkkannetje dat je gebruikt en de manier waarop je schenkt beïnvloeden het resultaat enorm. Hoe harder ik de melkschuim op de koffie schenk, hoe groter de figuren worden.” Bij het maken van een latte macchiato werkt hij andersom: eerst giet hij de opgeschuimde melk in een glas en daarna de espresso. „Ook de verhouding is anders: een cappuccino bestaat voor een derde deel uit espresso en een latte voor een vijfde deel.”

beeld: Niek Stam

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Harmke Zonnebeld

Volg ons lifestyle platform op instagram.