Trifle met rood fruit

Trifle met rood fruit

Jacobine- culinair-winternummer- kersttaartje- RenateB _14_

Om je vingers bij af te likken, zo heerlijk ziet deze trifle eruit. Een feestelijke afsluiting van de maaltijd!

Dit is mijn laatste recept in Terdege. Na zes jaar heb ik besloten om te stoppen met deze rubriek. Ik heb het altijd erg leuk gevonden om de recepten te bedenken en al het lekkers te maken. Daarom sluiten we feestelijk af met een trifle, en ook dit keer ging ik weer samen met mijn nichtjes aan de slag.

Het recept is voor kinderen best moeilijk, maar samen met een volwassene de trifle maken gaat prima en is ook erg gezellig. Zo mochten mijn nichtjes de laagjes erin scheppen en de lepels aflikken, en natuurlijk de trifle versieren. Voor de crèmeux gebruik je eidooiers, waardoor je eiwit overhoudt. Dat kun je met wat suiker opkloppen en daarna afbakken en vervolgens als versiering gebruiken. Verder zou je de frambozen uit het crèmeuxrecept kunnen vervangen door aardbeien of mango.

Ingrediënten

Voor de frambozencrèmeux: * 300 g diepvriesframbozen * 4 blaadjes gelatine * 1 ei * 3 eidooiers * 80 g suiker * 80 g roomboter Voor de bramenmascarpone: * 300 g diepvriesbessen en -bramen * sap van een halve citroen * 500 g mascarpone

Verder nodig: * 750 ml slagroom * 75 g suiker * ca. 500 g blauwe bessen en bramen * 1 roombotercake * frambozenjam

Bereiding
  • Ontdooi de diepvriesframbozen en pureer ze. Giet de puree daarna door een fijne zeef, zodat de pitjes eruit gaan.
  • Bereid de gelatine zoals op het pakje staat beschreven.
  • Zet de frambozenpuree samen met de suiker op het vuur totdat hij kookt. Voeg de eidooiers toe en roer goed.
  • Als het mengsel dikker wordt of als het bijna kookt: haal het van het vuur af en giet het weer door een zeef.
  • Voeg de gelatine en de boter in blokjes toe en meng totdat het egaal is.
  • Giet het mengsel in de schaal die je wilt gebruiken, zodat het een beetje kan uitharden.
  • Zet de 300 gram diepvriesbessen en -bramen op het vuur en laat ze 3 minuten koken.
  • Voeg citroensap toe en haal van het vuur. Laat een beetje afkoelen.
  • Klop ondertussen de slagroom met 75 gram suiker op en snijd de cake in kleine blokjes.
  • Roer de mascarpone los met een garde en meng het bessen-en-bramensap erdoorheen.
  • Verdeel over de frambozencrèmeux.
  • Verdeel daar wat hele blauwe bessen en bramen overheen (de helft, zodat de andere helft gebruikt kan worden voor de afwerking) en dan een laag slagroom.
  • Verdeel de blokjes cake erover.
  • Verwarm een derde deel van een pot jam in een pannetje of in de magnetron, zodat de jam wat dunner wordt, en verdeel die over de cake.
  • Verdeel daarover de rest van de slagroom en versier de bovenkant naar eigen inzicht.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen​

Jacobine van den Bos wordt in Terdege opgevolgd door Anna Yilmaz van Anna's Smaakatelier in Amersfoort.

Smaakt Terdege naar meer?

En wil je de andere artikelen ook graag lezen?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Jacobine van den Bos

Volg ons lifestyle platform op instagram.