Twee culturen op een kussen

De wereld is een dorp en het huwelijk daardoor steeds vaker een multiculturele aangelegenheid. 
Ook in reformatorische kring. Maar is dat wel verstandig, een interculturele relatie aangaan? In Terdege vertellen drie ervaringsdeskundigen over de do’s en don’ts. Een van hen is Jacolien Overeem-ten Voorde. Zij verhuisde van Canada naar Nederland voor haar man Arno.
 

Wie: Jacolien Overeem-Ten Voorde (19) en Arno Overeem (24)Waar: Beemte-Broekland, Nederland
Wat: „In juli 2014 kwam mijn man met een goede vriend naar Canada. Hij was net afgestudeerd en kwam een tijdje op onze geitenboerderij werken. Mijn vriendinnen grapten dat het geniaal zou zijn als ik met een van hen een relatie zou krijgen. Maar dat wilde ik echt niet. In mijn ogen was Nederland een klein kippenlandje waar de mensen zo dicht op elkaar leefden dat ze bijna in de slaapkamer van de buren sliepen.”
Hoe: „Toen ik Arno ontmoette, klikte het meteen heel goed. Drie weken later hadden we verkering. Onze gesprekken verliepen in het begin echter moeizaam. Hij sprak basis-Engels, ik basis-Nederlands. Toch besloten we onze relatie voort te zetten. In 2015, na mijn examen aan de middelbare school ben ik voor een jaar naar Nederland gekomen. Ik woonde bij een oom en tante en deed een versnelde opleiding financiële administratie aan het Hoornbeeck College. Onze relatie groeide en in december dat jaar zijn we verloofd. Vorig jaar oktober zijn we getrouwd en op dit moment verwachten we een kleintje.”
Mooi: „De Nederlandse cultuur past eigenlijk beter bij me dan de Canadese. In Canada gaat alles er heel relaxed aan toe en kun je gerust een halfuur te laat komen. Nederlanders zijn veel perfectionistischer. Verder was ik in het begin heel verbaasd dat Nederlanders alleen maar brood en fruit meenemen naar school en werk. In Canada nemen we vooral chips en pizza mee en allerlei lekkers uit de kast.”
Moeilijk: „Ondanks dat ik erg nuchter ben, vind ik het soms heel lastig dat mijn familie zo ver weg woont. Bijvoorbeeld toen mijn zus net van een tweeling was bevallen. Of tijdens een verjaardag, als je weet dat ze allemaal gezellig aan de taart zitten.”
Advies: „Ik zou een interculturele relatie niemand aanraden, ook al ben ik zelf heel gelukkig met mijn man. Zoek maar lekker iemand uit Nederland of Duitsland. Dat is heerlijk dichtbij en scheelt een hoop geld aan vliegtickets.”

 

Deel dit verhaal op sociale media

Dit artikel verder lezen?

Geïnteresseerd in Terdege? Neem een proefabonnement. Probeer Terdege nu 3 nummers voor €5,-

Jacomijn Ariakhah

Getrouwd | 2 kinderen | gek op mooie verhalen en chocola

@Henk Visscher

Terdege Zomerfair 2018

schuur-metlogo.jpg

Terdege Zomerfair

Een feest van ontspanning, ontmoeting en beleving!

Haakpakket strandtas

Strandtas.jpg

Met deze mooie zelfgehaakte tas ga je stijlvol
naar het strand of eropuit.
Plek genoeg om alles mee te nemen... 
Zin gekregen om aan de slag te gaan? De firma Brouwer stelde speciaal voor Terdegelezers een pakket samen om deze strandtas te kunnen maken. 

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.