Van de klas naar de kansel

Onderwijzer wilde hij worden, dat wist hij al heel jong. Hij werd het. Nu geeft ds. B.L.C. aarnoudse nog steeds onderwijs, maar heel anders dan hij vroeger dacht. ”Ik heb van mijn vroegere beroep zeker profijt. De Heere roept echter mensen met een heel verschillende achtergrond tot het ambt. De vreze des Heeren is het beginsel van de wijsheid die een predikant nodig heeft.”

Aan de rand van Doornspijk leidt een houten bruggetje naar de pastorie van de christelijke gereformeerde kerk. Ds. Aarnoudse woont er inmiddels meer dan tien jaar. In het Veluwse dorp vond hij zijn tweede gemeente. Zijn naam verraadt zijn afkomst: „Er zijn veel Aarnoudses in Oud-Vossemeer. Onder de ongeveer honderd leerlingen van de Christelijk Nationale School waren er heel wat die Aarnoudse heetten.”
Zijn vader was bestuurslid van die school. „Toen ik in de tweede klas zat, zat vader op een dag achter in de klas, want er kwam een jonge onderwijzer proefles geven. Hij werd benoemd. En hij trouwde later met mijn oudste zus.” Zwager Quaak was niet de enige die in het onderwijs werkte. „Toen ik naar De Driestar ging, was mijn oudste zus er net afgestudeerd. Een oudere broer werd decaan op het Van Lodenstein College. Een jongere zus werd kleuterleidster.”

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: L. Vogelaar beeld: Anton Dommerholt

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.