Varen door kronkelende kreken

Een flinke rietkraag belemmert ons uitzicht. Varen we wel de juiste route? We turen even op de kaart, maar sturen het bootje dan resoluut rechtsaf. Het Middelgat van de Plomp in. Tenminste, dat denken we. Verslag van een middag varen in het doolhof van de Biesbosch. 

Aan de kade dobbert een rode motorboot met de weinig inspirerende naam MB 1. In dit kleine vaartuig verkennen wij –mijn vriend en ik– vanmiddag de Biesbosch. De medewerker van Zijlmans Bootverhuur in Drimmelen mompelt snel wat instructies, waarvan ik niet meer opvang dan: „Dit is naar links, zo stuur je ’m in zijn achteruit, oké, snappen jullie het zo?” Gelukkig heeft mijn vriend beter opgelet. Hij neemt plaats op het bankje achterin en ik installeer me in het voorste stukje van de boot.
Motor aanzwengelen en we zijn klaar om te gaan. We varen de haven uit, de Bergsche Maas op. Deze vaargeul wordt ook gebruikt door de beroepsvaart. Prompt komt er een zwaarbeladen schip in beeld, dat flinke golven veroorzaakt waar onze kleine boot aardig wat moeite mee heeft. Nu snap ik de tip op de kaart „vaar nooit schuin door een boeg- of een hekgolf” wat beter. 

Hoe is het om dit natuurgebied te verkennen per boot? Bekijk het korte sfeerfilmpje van een middag varen in het doolhof van de Biesbosch.
 

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je dit artikel verder lezen?

Neem dan een (proef)abonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

beeld: Chris Klaasse

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.