Verbonden door de liefde voor Hebreeuws

De belangstelling voor het Bijbelse Hebreeuws groeit. Door het hele land worden cursussen gegeven, onder meer door dr. Pieter Siebesma. Vrijwel al zijn cursisten stromen door naar een leeskring. Een blik achter de schermen: samen Psalm 132 in de grondtaal lezen en het Hebreeuwse alfabet zingen.

In de woonkamer van de tussenwoning in Harskamp staat een dienblad met lekkernijen gereed. Om de salontafel is een kring stoelen gereedgezet voor de bezoekers. Vanuit de kleine hal klinkt een kakafonie van begroetingen, waarna de leden van de Hebreeuwse leeskring de woonkamer betreden.
Joop heeft gemeld dat hij voorlopig niet kan komen, laat Pieter Siebesma weten. De combinatie van zijn werk en de tweewekelijkse leeskring wordt hem te zwaar. Alle leden tonen begrip voor de beslissing, tegelijk is de teleurstelling voelbaar. In de loop der jaren raakten ze steeds nauwer aan elkaar verbonden. „Cor en ik volgden in 1993 en ’94 de beginnerscursus bij Pieter, daarna zijn we in deze leeskring beland”, vertelt Herma. Ook de meeste andere leden van de oudste leeskring van Siebesma lopen al meer dan twintig jaar mee.
De beginnerscursus leverde het basisgereedschap voor het kunnen lezen en ontleden van Hebreeuwse tekst. „Het was doorbijten”, blikt Herma terug. „Daarna werd het pas echt leuk. Het is heel bijzonder om met elkaar het Oude Testament in de grondtaal te lezen. Elke keer ontdekken we dingen die ik nog nooit had gezien of gehoord.”

 

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Huib de Vries

Getrouwd | 5 kinderen | 3 kleinkinderen | auteur van boeken

beeld: Tineke van der Eems

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.