Verrukt van het streekproduct

Verrukt van het streekproduct

spg-20146-Bommeleraard-20 site

Zoete aardbeien, boerderij-ijs, honing die druipend uit de kasten is gehaald. Er gaat maar weinig boven verse streekproducten. In de Bommelerwaard boeren boerderijwinkels uitstekend, ontdekten we, terwijl we ons het lekkers uit de streek goed lieten smaken.

Ze heft haar kop op van het kuilgras waar ze zojuist heerlijk van heeft staan smakken. Het voer plakt nog aan de natte, roze neus. Maar voor bezoek maakt ze even tijd. Een uitgestoken hand krijgt van haar een lik met haar ruwe tong. De roodbonte koe die in de stal van de familie Brouwer in Nieuwaal staat, is een topper. Samen met haar soortgenoten produceert ze melk waarvan De Graafstroomkaas gemaakt wordt, een internationaal onderscheiden kaassoort.

Boerin Nicolette staat in de aangrenzende boerderijwinkel. De oude hond Barry vergezelt haar. Het kleine beestje blaft waaks naar elke auto die het erf op komt rijden, maar is allervriendelijkst als het bezoek eenmaal uitgestapt is.

Waarom ze naast het boerenbedrijf een boerderijwinkel runnen? Om wat meer inkomsten te generen, zegt de boerin. „We zijn hier een jaar of zeven geleden mee begonnen. De boerderij draaide toen slecht. Daarom gingen we volle melk verkopen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer streekproducten bijgekomen.”

Vooral de kaas verkoopt uitstekend. Een klant die samen met zijn zoon binnenkomt, zegt met een twinkeling in zijn ogen: „Deze kaas is niet lekker.” Hij pauzeert even. „Maar superlekker.”

In een vintage vitrinekastje liggen verse kippeneieren. De koeling zit vol vlees. Op een schap staan bakmixen van korenmolen De Hoop, uit het aangrenzende dorpje Zuilichem. Ook leuk: walnotenolie van Bram, een jongetje uit de buurt dat een extra zakcentje wil verdienen met het persen van walnoten.

Aardappelen, chips, snoep, nootjes, drop, honing, fruit. Wat verkoopt Nicolette eigenlijk niet? „Ik kijk wat er bij een boerderijwinkel past en dat neem ik in mijn assortiment op”, zegt ze. „Het gaat super. Mensen vinden het leuk om eens wat anders cadeau te geven. En zelf vind ik het heel gezellig om in de winkel te staan.”

Buiten schijnt de zon uitbundig over de Bommelerwaard. Weilanden strekken zich uit naast de smalle dijkweggetjes die Aalst, Nieuwaal, Zuilichem, Brakel en Poederoijen met elkaar verbinden.

Wie wil, kan zichzelf tijdens een fietstocht langs deze dorpen verwennen met streekproducten. Dat gebeurt regelmatig, vertelt Klazina van Heemskerk, die in Aalst een kleine boerderijwinkel heeft. „We liggen pal naast een van de fiets- en wandelroutes Boerenstreekproducten van de Bommelerwaard. Vooral in de zomer is het druk in de winkel, als de campings in de omgeving vol staan.”

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.