Verzot op felgekleurde steentjes

Wie heeft er nooit met LEGO gespeeld? Al meer dan zestig jaar zijn de felgekleurde blokjes in vrijwel ieder gezin met kinderen te vinden. Minder bekend is dat de markt van volwassen liefhebbers flink groeit. LEGO is serieuze verzamelbusiness geworden. “Het is een beetje nostalgie. Ik koop voor de kinderen en sla zelf ook weer aan het bouwen.”

De straten zijn vol slenteraars en mensen met rolkoffers. Op een doordeweekse dag is het in Amsterdam altijd druk. Zo ook in de Kalverstraat en eveneens in de enkele maanden geleden geopende grootste LEGO-winkel van Nederland, een zogenaamde lagshipstore. Wereldwijd zijn er maar tien van deze zaken.
Achter een van de etalageruiten staat een ongeveer 3 meter hoge molen, compleet met tulpen ervoor. Opgeteld bijna 1 miljoen steentjes. Binnen is hoeveelheid LEGO overweldigend: LEGO op rekken, aan de wanden, onder een glasplaat op de vloer en zelfs als bekleding van de liftschacht. De winkel in het hartje van de stad heeft een Amsterdamse uitstraling, aan gevuld met andere Nederlandse iconen. Over een nagemaakte gracht staat een brug met Hollandse uitvindingen zoals het cassettebandje, het kunsthart en de microscoop. Iets verderop is de Munttoren nagebouwd.
Aan de wanden hangen nagemaakte kunstwerken van Rembrandt, Van Gogh en Vermeer met daarop LEGO-poppetjes in plaats van mensen. Bezoekers kunnen met behulp van een printer zelfgemaakte poppetjes voorzien van zelfgekozen afdrukken. Of van zichzelf een pasfoto in LEGO-steentjes laten maken, in de vorm van een puzzel van platte stukjes.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Ad Ermstrang

Getrouwd | 6 kinderen | 7 kleinkinderen tuinieren | vertrouwenspersoon in de psychiatrie.

tekst: Ad Ermstrang beeld: Sjaak Verboom

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.