Vet lekker: de perfecte zomerburger

De zomer begint pas goed als de barbecue aan kan. Of het nu op houtskool, gas of elektriciteit is: een goede hamburger mag niet ontbreken.

Michel van den Bos runt de keuken van Herberg De Bonte Os in Kampen en bakt wekelijks bijna veertig hamburgers voor zijn gasten. "Vooral vrijdag is zo'n dag waarop mensen geen zin hebben om te koken en bij ons even een burger komen eten", vertelt hij. "Het is een goede burger van 200 gram, we hebben hem zo gemaakt dat het een flinke hap is." De burgers van De Bonte Os zijn basic, vertelt Michel. "Goed rundergehakt heeft niet veel extra's nodig, het gaat erom dat je de smaak van het vlees zelf naar boven brengt.
Het is belangrijk goed gehakt te gebruiken, met 20 tot 25 procent vet. Dat vet zorgt voor de smaak. Verder mengen wij het gehakt met zout, peper, zelfgemaakte paneermeer, ketchup en worcestershiresaus." Daarna maakt hij ballen van 200 gram die hij in de hamburgerpers in de gewenste vorm maakt. Per stuk verpakt gaan de burgers de koeling in.
 

RECEPT

•   Koop bij de slager grofgemalen gehakt met 20 tot 25 procent vet.
•   Kruid het gehakt met zout, peper, paneermeel, knofl ookpuree, ketchup
     en worcestershiresaus.
•   Maak er burgers van 200 gram van.
•   Leg het gehakt in de koeling, zodat het goed koud kan worden.
•   Voor gevorderden: maak uienchutney door rode uienringen een halfuur lang in wat
     olijfolie te sudderen op laag vuur. Voeg indien nodig wat runderbouillon toe en voeg zout
     en peper toe.
•   Maak ook alvast de burgersaus door twee delen mayonaise, een deel grove mosterd en
     een deel worcestershiresaus te mengen.
•   Is de barbecue heet genoeg? Leg de burger er koud op en draai hem pas na vijf minuten om.
•   Bak intussen het spek op een grillplaat en bak de twee helften van de bol even mee op
     de snijkant. Dat voorkomt dat het broodje zompig wordt.
•   Leg tot slot het spek, de cheddarkaas en de uienchutney op de burger en haal het geheel na
     een minuut van het rooster
•   Serveer de burger op een briochebol met burgersaus, twee blaadjes krulsla en
     komkommer, tomaat en augurk.

Herberg De Bonte Os is een ”eetcafé op restaurantniveau” in de Torenstraat in Kampen dat naar eigen zeggen de lekkerste biefstuk van Kampen serveert. Eigenaren Michel Schoumans en Michel van den Bos begonnen in 2013. Tijdens hun zoektocht naar een geschikte naam kwam Van den Bos op de website van het Reformatorisch Dagblad terecht. ”Ik googelde wat op Torenstraat Kampen en vond een artikel over predikant Hendrik de Cock.” Vervolgens kwam hij uit bij een boek van kerkhistoricus Jaap van Gelderen, ”Nacht in De Bonte Os”, dat vertelt over hoe De Cock in 1835 een nacht verbleef in logement De Bonte Os, dat in dit pand zat. Omdat de regering verhinderde dat afgescheidenen kerkelijk samenkwamen, werd De Cock opgepakt toen hij preekte in de Buiten Nieuwstraat en werd hij overgebracht naar logement De Bonte Os om daar de nacht door te brengen. ”Voor ons was meteen duidelijk dat dit de naam moest worden van ons eetcafé.” Om verwarring te voorkomen, werd ”logement” vervangen door ”herberg”. ”Herberg De Bonte Os vonden wij een historisch verantwoorde naam, en hij past precies bij wat wij serveren.”

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Harmke Zonnebeld beeld: Niek Stam

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.