Vijf redenen om chocolade te eten - Terdege

Vijf redenen om chocolade te eten

chocolade

Gisteren was het de internationale dag van de chocolade. Daarom geeft Terdege je vandaag vijf redenen om je vooral niet schuldig te voelen over het eten van een blokje bruine lekkernij. Mits puur, natuurlijk, want voor melkchocolade gaan deze voordelen helaas niet of minder op.

1. Geluksgevoel

Het eten van chocolade zorgt voor een geluksgevoel. Dat komt omdat cacao veel van de stof phenylalaline beval. Deze zet je lichaam om in dopamine, wat je een geluksgevoel heeft. Ook zit er wat fenylethylamine in, dat je een verliefd gevoel kan geven.

2. Vitamines en mineralen

In cacoa zit veel vitamines en mineralen, zoals vitamine A en B, natrium, fosfor, kalium en calcium, koper, ijzer, magnesium en zink.

3. Minder aderverkalking

Stoffen in pure chocolade zorgen ervoor dat je slagaderen minder te lijden hebben onder aderverkalking. Ook kunnen die je cholesterol verlagen.

4. Flavonoïden

In cacao zitten veel flavonoïden (anti-oxidanten). Die doen fantastisch werk. Zo verminderen ze onder meer het risico op diabetes type 2. Diezelfde flavonoïden kunnen geheugenverlies tegengaan dat ontstaat bij het ouder worden. Ook zorgen ze voor een betere hormoonhuishouding, ondersteunen ze de spijsvertering en stimuleren ze de werking van je nieren en het immuunsysteem.

5. Afvallen

Pure chocolade vermindert je eetlust en geeft je een verzadigd gevoel. Een blokje voor de maaltijd kan er dus voor zorgen dat je niet in de verleiding komt om te veel op je bord te scheppen.

Let op: je te buiten gaan aan pure chocolade heeft geen zin. De gezondheidseffecten werken vooral als je maximaal twee blokjes per dag neemt (ongeveer 20 gram).

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.