Vliegen als hobby

Vliegveld Teuge- RenateB _18_

Vrij zijn als een vogel. De grond onder je klein zien worden en om je heen alleen nog maar de blauwe lucht hebben. Vliegen blijft iets fascinerend. Een verslag van een vlieglesje.

To fly or not to fly? Dat is de hamvraag deze vrijdagmorgen in december. De lucht is grijs en volgens de drie eigenaren van Flightschool Teuge staat er boven ons hoofd een stevige wind, al voel je daar op de grond maar weinig van. Het houdt het in elk geval spannend deze morgen. „Vaak weten we pas heel kort van tevoren of een vliegles door kan gaan”, zegt Jan van Wendel, een van de drie. „Meer dan de helft van de lessen wordt deze maand geannuleerd vanwege het weer. Maar zodra het ook maar even kan, gaan we de lucht in.”

Dát er vanmorgen hier en daar wel gevlogen wordt, is meteen bij aankomst duidelijk. Buiten klinkt gezoem van motoren. Over de radio die binnen op tafel staat, klinkt de stem van een pilote die contact heeft met de vliegbasis. „Dat is Rebekka Verheij van de MAF”, zegt Ruud Daverschot. Hij is jarenlang bestuurder geweest van de organisatie die gevestigd in het aangrenzende gebouw.

De drie eigenaren van Flightschool Teuge zoeken allemaal graag het luchtruim op. Al hebben ze professioneel totaal andere achtergronden. Van Wendel had jarenlang een kantoorvakhandel en ICT-bedrijf, Gert Post had een autoschade herstelbedrijf, en Daverschot werkte bij defensie en het ministerie van Justitie. Samen met Gert Post en drie anderen richtte hij de vliegschool van de MAF op. Na acht jaar traden ze terug, maar de passie voor vliegen bleef.

Passie

In 2018 staken ze de koppen bij elkaar en begonnen ze met Flightschool Teuge. Om hun passie ook beschikbaar te maken voor particulieren.

Sindsdien hebben ze over gebrek aan geïnteresseerden niet te klagen. Van Wendel: „Het verbaast ons hoe gemakkelijk we nieuwe leerlingen vinden. Het is vaak al voldoende om een beetje lawaai te maken op onze website en op Facebook.”

Wat die leerlingen beweegt om voor vliegen als hobby te kiezen? Post: „Het is speciaal.” Van Wendel: „Het heeft iets intrigerends. Vogels kunnen vliegen, maar wij mensen kunnen dat zonder hulpmiddelen niet. Dat we dat kunnen leren in een vliegtuig maakt het een uitdagende hobby. Mijn vliegtuig is net een hond. Als ik hier kom, kijkt het mij al aan of ik met hem weg wil.”

Daverschot kijkt opzij naar zijn collega en schudt dan nuchter zijn hoofd. De mannen lachen.

Een leerling die bij Flightschool Teuge binnenkomt, krijgt over het algemeen eerst een proefvliegles om te zien of vliegen is wat hij of zij zich ervan voorgestelde. Is dat zo, dan beginnen de lessen. Theorie en praktijk gaan daarbij hand in hand. „Je hoeft niet eerst je theorie-examen afgelegd te hebben om de lucht in te mogen.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 8, 5 januari 2022).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.