Vreugde

spg-arienvanginkel-16960-1-site

Nederland telt veel lieve mensen. Dat realiseer ik me wanneer ik vier dat er een levensjaar achter me ligt.

Het begint al als ik deze maandagochtend onder het aanhoren van schor gezang de trap richting de woonkamer afdaal. De ruimte blijkt versierd met slingers en ballonnen. Bovendien hangt er in goudkleurige letters ”happy birthday” voor het raam van onze doorzonwoning. Op tafel staan gebakken broodjes, verse vruchten en een bak dampende koffie met versgeklopte melk. Ook zit er bij wijze van uitzondering suiker in de koffie. Gewoon, omdat het feest is. Om de tafel staan wat lieve wezens te glimlachen om mijn verrukte gezicht dat al dat heerlijks en feestelijks aanschouwt.

Vroeger, toen ik nog wat zuurder was, had ik niet zo veel met al die volstrekt onnoodzakelijke slingers en vlaggen waar ik telkens mijn hoofd tegen stoot. Ook al omdat al die plastic kitsch slecht is voor de schepping. Wat nu leuk zou zijn, eindigt straks als plastic soep in onze prachtige oceanen of als giftige microplastics in ons lichaam.

Het zal ongetwijfeld waar zijn, maar inmiddels begin ik ook de feestvreugde te ervaren van alle fleurigheid en kleurigheid die deze versieringen met zich meebrengen. Misschien dat ik vanwege mijn vers verworven ouderdom wat milder naar het leven in al zijn kwetsbaarheid en gebrekkigheid kijk. Of dat ik onverschillig word voor de wereld om me heen. Maar dat is dan weer een zure gedachte. Ik ben denk ik vooral dankbaar voor de liefde waarmee ik deze dag word overladen.

Niet eens alleen directe familie trakteert me op aandacht. De feestvreugde groeit verder als ik de groenkleurige communicatie-app op mijn telefoon open. Vele tientallen mensen nemen vandaag de moeite om me te feliciteren. Al dan niet met pictogrammen van cadeautjes, feesthoedjes en ballonnen. Extra speciaal vind ik dat omdat ikzelf praktisch nooit iemand digitaal feliciteer met een verjaardag. Maar gelukkig is lang niet iedereen bezet met de kleutermentaliteit als-jij-mijn-feestje-meeviert-vier-ik-ook-jouw-feestje-en-anders-lekker-niet. Deze lieve mensen hebben gewoon even de tijd genomen om mij een fijne dag, gezegend levensjaar of voortreffelijke gezondheid toe te wensen.

Beste mensen, bedankt. En app voortaan op je verjaardag gerust naar mij dat je jarig bent. Dan zal ik je feliciteren. Beloofd.

beeld: Tineke van der Eems

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 8,95 p/mnd

Terdege-portfolio-1x-febr-nw

Auteur

Arien van Ginkel

Volg ons lifestyle platform op instagram.