Vreugde en verdriet

Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een sterfgeval dat je van dichtbij meemaakt, terwijl ergens anders nieuw leven wordt geboren. We moeten allemaal een keer sterven, de een vroeg, de andere op hoge leeftijd.
De vraag is: wat doen we met ons leven? Wat voor doel God met ons leven heeft, zullen we moeten onderzoeken.

Zo ervaren wij het ook met onze adoptieweg. Ook daarin liggen vreugde en verdriet dicht bij elkaar. Verdriet hebben we zeker ervaren om het feit dat we zelf geen kinderen kunnen krijgen. Ook wij hebben gezocht naar een antwoord op de vraag: wat voor doel heeft ons leven?

Ik geloof oprecht dat wij niet zijn gemaakt om te kijken naar wat we niet hebben, maar juist naar wat we wel mogen hebben. Zegeningen tellen, één voor één. Soms is dat zo moeilijk; vaak kijken we naar een ander. We kunnen soms zo jaloers zijn op een ander, kijken naar wat diegene allemaal heeft en dan de nadruk leggen op wat wij allemaal niet hebben. Maar wat wordt je leven dan vermoeiend.

Soms worstel ik nog met “het lege kamertje in ons huis”. Dit vliegt me soms ineens aan. Ik had er de afgelopen dagen wat last van, bad om kracht, en die mocht ik ontvangen. Dat gebeurde tijdens mijn werk toen een 2-jarige peuter mij vroeg om na het eten uit de Bijbel te lezen. Hij kwam met een boekje aan over Hanna. Hanna was ook kinderloos en had daar veel verdriet van. Ze bad vurig en kreeg een zoon, Samuël. Ik vond dit zo bijzonder, juist omdat ik er de laatste dagen weer zo over in zat. Ik zag dit als een teken. Wanneer we mogen zorgen voor een klein wereldwonder weten wij niet, maar het is op Zijn tijd en op Zijn wijze.

Wat doen wij met ons leven? Dat is een vraag voor iedereen, en net zo goed voor ons. Hoe vullen we ons leven in? Hebben we ergens verdriet over? Dit mag zeker, maar probeer wel zo te denken dat er voor ieder een doel is in het leven. En laten we de vreugde vooral niet vergeten, laten we genieten van de kleine dingen om ons heen. En ontdek de gaven die je hebt gekregen.

Deel dit verhaal op sociale media

Merith Koedood

Merith is getrouwd met Martijn. Ze zijn in afwachting van de komst van hun eerste adoptiekindje uit Taiwan. Merith werkt als kraamverzorgster.

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.