Vrije tijd | insectenfotograaf (slot)

Fotograaf Niek Stam fotografeert en interviewt mensen over hun vrije tijd. Het laatste portret in deze serie is een insectenfotograaf.

Waaraan besteed jij je vrije tijd? Monteur en fotograaf Leon Baas (45) uit Geldermalsen legt ’s ochtends vroeg heel kleine diertjes vast.
Hoe ontstaan? „Al van jongs af heb ik bewondering voor de natuur – al was sleutelen aan brommers een poosje  stoerder. Maar toen ik erachter kwam dat je techniek  ook kon combineren met natuurfotografie begon ik zelf mijn lenzen te bouwen waarmee ik foto’s kon maken die niemand kon maken. Omdat ik een uniek concept in handen had, kreeg ik er veel vraag naar, dat was erg leuk. Tegenwoordig geef ik ook workshops insectenfotografie, leuk om te doen.”
Kosten: „Ik werk heel compact, dan ben je flexibel: een camera met een macrolens en één of twee flitsers op een statief. Het leuke van macrofotografie is dat je ook met een vrij goedkope macrolens heel leuke foto’s kunt maken.”
Tips? „Laat je goed informeren. Liefst niet door de fotowinkel maar door fotografen die doen wat jij ook zou willen.”
Lievelingsinsect: „Ik heb een grote voorkeur voor de rode bosmier. Die zit totaal niet stil, maar daardoor is er bij een mierennest altijd wel wat te beleven: soms ben je getuige van totale veldslagen of besproeien ze je met mierenzuur. Dat vind ik mooi, ik probeer altijd een beetje spanning in de foto’s te laten zien.

Als je meer beelden van me wilt zien dan kan dat via instagram.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst & beeld: Niek Stam

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.