Vrolijk voorjaarsgebak - Terdege

Vrolijk voorjaarsgebak

Voorjaarsgebak-2

Het is voorjaar. En dus tijd voor een vrolijk geel gebakje. Geniet ervan, hopelijk onder het genot van een lentezonnetje.

Terwijl ik dit schrijf, zit ik in het voorjaarszonnetje en zie ik hier en daar knopjes waar straks mooie, kleurige bloemetjes uit komen. Bij het voorjaar denk ik op de een of andere manier altijd aan geel, vandaar dat ik een gebakje met die kleur heb uitgekozen. En bij een geel gebakje denk ik meteen aan mijn lievelingsgebakje uit de bakkerij met passie-mangosmaak. Ik gebruikte blokjes fruit uit de vriezer, maar het kan ook met vers fruit. Op de foto zijn ze niet afgemaakt met frambozen, maar die zijn er wel heel lekker bij. Daar kun je ze dus nog leuk mee versieren.

Ingrediënten

Vulling: * 500 ml slagroom * 50 gram suiker * 125 gram passievrucht * 125 gram mango * 5 gelatineblaadjes

Tartelettes: * 175 gram bloem * 70 gram poedersuiker * 30 gram amandelmeel * snufje zout * 100 gram boter * ½ ei

Bereiding

Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar.

Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grove broodkruimels lijkt.

Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast minimaal 1 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 180° Celsius.

Gebruik voor de tartelettebodems vormpjes of ringen van 8 tot 10 centimeter doorsnede en 2 tot 2½ centimeter hoog. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter.

Steek of snijd cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes te bekleden. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het deeg aan de bovenkant netjes recht af.

Prik het deeg op de bodem enkele malen in met een vork, dit om te voorkomen dat het tijdens het bakken bol gaat staan.

Bak de tartelettes in 14 tot 19 minuten goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken direct uit hun vormpjes en laat ze afkoelen.

Bereid de gelatine voor zoals op het pakje staat.

Klop de slagroom met de suiker op en pureer de mango en de passievrucht door elkaar heen met de staafmixer.

Meng eerst de gelatine door de puree en meng daar beetje bij beetje de slagroom door.

Vul de tartelettes met de vulling en laat ze een uurtje in de koelkast staan.

Auteur

Jacobine van den Bos

Volg ons lifestyle platform op instagram.