Wecken. Deze oude conserveringstechniek is weer helemaal onder het stof vandaan gehaald. Heb je een moestuin, dan kun je dankzij de weck zelfs in de winter genieten van eigen oogst. Geen groene vingers? Ook dan is wecken het proberen waard. Twee ervaringsdeskundigen vertellen alles over de pot en de rand.
Het hof, noemt hij de familiemoestuin in dialect. Ouddorper Willem Grinwis (36) kan van de opbrengst ervan het hele jaar eten, samen met zijn vrouw en kinderen, zijn ouders en de gezinnen van zijn broer en zwager. Een deel van de oogst wordt geweckt. „Als je zelf je groenten verbouwt en bewaart, weet je waar je eten vandaan komt.”
Willem Grinwis (36), getrouwd en vader van twee kinderen van 11 en 8 jaar, houdt een moestuin bij, samen met zijn vader, broer en zwager. Op Instagram bloggen ze erover op het account ”Moestuin Uut de Oudurpse tuun”.
„Een jaar of zes jaar geleden kochten mijn broer en zijn vrouw een huis met veel grond erbij. Daar zijn we de moestuin begonnen. We startten klein, met aardappelen, ui, rode biet en wortels, want dat is makkelijke teelt. Later zijn we steeds meer gaan verbouwen, er kwam een kas en we hebben fruitbomen aangeplant. Inmiddels hebben we een hele boomgaard bij de moestuin, met aardbeien, peren, appels, kersen, zwarte bessen en pruimen.”
Iedere zaterdagmorgen is het viertal om halfacht in de tuin aanwezig, vaste prik. Ook de maandagavonden worden besteed aan zaaien, oogsten en onkruid wieden. Over wie waarmee aan de slag gaat op zo’n ochtend, is nooit discussie. „Mijn vader doet het zaai- en pootwerk, onder meer in de kas, en zoekt uit wanneer wat gezaaid moet worden. M’n broer en ik doen het grovere werk, zoals onkruid wieden en aardappels rooien. Zodra we aankomen, overleggen we wat er moet gebeuren. In de oogsttijd helpen de vrouwen mee. Ze zijn dan vooral druk met het schoonmaken, het snijden en invriezen van de groenten en het fruit.
In januari en februari gaan we met elkaar om de tafel en kijken we wat we in het nieuwe seizoen willen verbouwen. We bestellen de zaden bij zaadhandel Snoek in Kattendijke. Altijd de standaardgroenten, zoals bonen, sla en kroten. Daarnaast variëren we elk jaar een beetje. We bestellen bijvoorbeeld een keer tuinbonen, of iets wat we op Instagram voorbij zagen komen. Elk jaar komt er wel iets nieuws bij, of valt er iets af. Soms vonden we iets in het voorgaande seizoen bijvoorbeeld niet lekker, of lukte de teelt niet.
We proberen biologisch te telen en gebruiken zo min mogelijk gif. Natuurlijk komen er dan weleens luizen in de plantjes, of eten de slakken soms wat op, maar dat hoort erbij.”
Lees het hele artikel over wecken in Terdege (nr. 24, 13 augustus 2024). Een los nummer bestellen? Kijk in onze shop.
beeld: Willemiene Smits
Lees verder
