Wie steunt de dominee?

Tramper-6-terdege-A

Predikanten weten zich niet alleen geroepen het Woord van God uit te dragen. Ze bieden als het goed is ook een luisterend oor aan mensen met vreugden, zorgen, onzekerheden, angst, zeker in deze tijd van onheilsgevoelens. Maar wie ondersteunt de dominee? „Het is heel belangrijk dat je in je vriendenkring vaders in de genade hebt.”

Zijn baan bij het Reformatorisch Dagblad, met veel vreugde, gaf ds. B.L.P. (Ben) Tramper vrijwillig op. Omdat hij geen weerstand meer kon bieden aan de roeping om dienaar van het Evangelie te worden. Na een intensief traject van werk, gezin en theologiestudie werd hij in 2011 bevestigd tot predikant van de hervormde gemeente te Driesum. In 2016 maakte hij de overstap naar Oud-Beijerland.

Inmiddels kan hij uit ervaring bevestigen dat het bestaan van een predikant soms eenzaam is. „Tegelijk ben je omgeven door mensen. Als ik een wandeling maak, ontmoet ik eigenlijk altijd wel gemeenteleden met wie ik een praatje maak. Nu op anderhalve meter afstand. In de pastorale gesprekken valt me altijd weer op hoezeer mensen hun hart voor me openstellen. Dat vind ik heel bijzonder.”

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.