Wonen op het water - Terdege

Wonen op het water

Robbed-DGKR-_GFX2071

Wim (52) en Anneke (51) Robbertsen zijn eigenaars van Woonschip Robbedoes aan de Eem in Amersfoort.

Anneke: „We hebben in 2015 een vrachtschip uit 1960 gekocht. Onze twee kinderen waren net de deur uit en we zochten naar een nieuwe uitdaging. Omdat we allebei veel van het water houden, kwamen we op het idee op een woonboot te gaan wonen.

We kochten een ligplaats met een oude sleepboot in Amersfoort. De sleepboot verkochten we door. Ons vrachtschip hebben we omgedoopt in Robbedoes.

Negen maanden zijn we bezig geweest met de verbouwing van het schip tot woonboot en woonden we in een bouwkeet op de kade. Ik deelde onze avonturen op mijn Facebookpagina Woonschip Robbedoes.

De verbouwing was best pittig, we hebben er veel uren in gestoken en gebikkeld van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Zo veel mogelijk klussen deden we zelf, anders waren we zeker drie keer zo veel geld kwijt geweest. We hebben de indeling van het schip ontworpen, de bouwbegeleiding gedaan en alle benodigde materialen zelf ingekocht. Wim heeft de elektriciteit aangelegd. Ik heb met het interieur zo goed mogelijk geprobeerd de ziel van het schip te vangen. Zo hebben we een stuk van de overtollige stalen scheepswand in de woonkamer staan als roomdivider. De keukentafel is gemaakt van een kabelhaspelschijf en tekentafelpoot. Het voormalige matrozenverblijf voorin het schip is authentiek. Daar hebben we niets aan veranderd. De schipperswoning aan de achterkant is nu een gastenverblijf en hebben we zoveel mogelijk in oude stijl gelaten.

In 2016 zijn we in het schip getrokken. Het is heerlijk om hier te wonen, we worden er allebei enorm gelukkig van. De vrijheid van het wonen op het water is geweldig. Je ervaart de natuur van heel dichtbij. Eigenlijk hebben we een permanent vakantiegevoel. Alleen als het flink waait hebben we wat last van het vuil van de betoncentrale die iets verderop staat.

Veel mensen verklaarden ons drie jaar geleden voor gek, maar nu krijgen we de grootste complimenten. Als kers op de taart is ons schip uitgeroepen tot Woonboot van het Jaar 2016.

Wim heeft vorig jaar zijn groot vaarbewijs gehaald. Sindsdien gaan we soms met ons schip gewoon even ergens anders wonen of met ons drijvende huis op vakantie.”

Aike en Sandra Camphens hebben een woonark in Den Haag en Jos en Dien Boone zijn eigenaars van Jos Boone Watersport in Middelburg. Lees deze interviews in het Zomernummer.

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.