Zo maak je de lekkerste wraps - Terdege

Zo maak je de lekkerste wraps

Jan Kees t Hart - culi- zomernr- wraps- RenateB _11_site

Tijdens picknicks en familie-uitjes is het een populaire lekkernij: wraps voor bij de lunch of als hartig hapje. Ook op verjaardagen mag dit opgerolde culinaire hoogstandje niet ontbreken en met zalm of ham verjaagt hij de bitterbal. Met deze recepten voor heerlijke (zelfgemaakte) wraps wordt een zomerse picknick of verjaardag vanzelf een feestje.

Kant-en-klare wraps vind je in iedere supermarkt. Turkse winkeltjes (vaak te vinden in steden) verkopen een smakelijke variant van de wrap, de dürüm (letterlijk: opgerold).

Uiteraard kun je wraps ook zelf maken. Het is niet moeilijk en je hebt maar weinig ingrediënten nodig: tarwebloem, zonnebloemolie, bakpoeder voor de luchtigheid, zout en water.

Nodig voor 9 wraps

  • 375 g bloem (tarwe/spelt/maisbloem)
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 225 ml lauwwarm water
  • 6 tl zonnebloemolie
  • zout

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem, een flinke snuf zout en de bakpoeder door elkaar (zeven is altijd fijn) in een kom.
  2. Voeg 4 eetlepels olie toe en kneed dit tot een egaal deeg terwijl je steeds een beetje water toevoegt (te droog deeg? voeg water toe; te nat deeg? doe er bloem bij).
  3. Bestuif het aanrechtblad met bloem en leg de deegbal erop.
  4. Maak de kom schoon en giet er twee eetlepels olie in.
  5. Maak van het deeg 9 kleine deegballetjes en rol deze goed door de olie in de kom.
  6. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer een halfuur staan.
  7. Koekenpan op het vuur warm laten worden en van het eerste balletje een ronde wrap rollen.
  8. Bak de wrap in de pan (ongeveer 40 seconden per zijde).
  9. Ondertussen rol je het volgende bolletje uit enzovoort.
  10. De wraps na het bakken op een bord verzamelen en afdekken met een vochtige theedoek.

Wrap met carpaccio

* Smeer de wrap royaal in met truffelmayonaise.

* Beleg de ingesmeerde wrap met rundercarpaccio. Daaroverheen wat pijnboompitjes en Italiaanse kaas (parmigiano reggiano). Vervolgens dun- gesneden ijsbergsla, zout uit de molen, peper en wat goede olijfolie.

* (Varianten: pijnboompitjes vervangen door kappertjes en/of zongedroogde tomaatjes toevoegen.)

Hoe maak je wraps warm?

Als ik ze voorverpakt koop, leg ik het hele pak in de magnetron en verwarm de wraps tot het pak bol staat. Je kunt ze ook in een pan met heet water verwarmen (in de verpakking laten). Een andere mogelijkheid is om de wraps (uit de verpakking) tussen twee borden in de magnetron te verwarmen (45 seconden, hoogste stand).

Kijk voor meer recepten van Jan Kees van der Hart voor wraps in het dubbeldikke zomernummer van Terdege (23 juni 2021).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Smaakt Terdege naar meer?

En wil je de andere artikelen ook graag lezen?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Jan Kees van der Hart

Volg ons lifestyle platform op instagram.