Zorg voor het lichaam

Zorg dragen voor het lichaam is niet het eerste thema dat de aandacht heeft van predikanten binnen de gereformeerde gezindte. Reden voor Ds. A.C. Uitslag om er een boekje over te schrijven. ”Roken is voor mij onverenigbaar met een christelijke levensstijl.”

Het was een confronterend moment voor ds. A.C. Uitslag (44). Met vermoeidheidsklachten en een pijnlijke rug meldde hij zich bij zijn huisarts. Die hoorde zijn verhaal aan en stelde vervolgens vast dat de christelijke gereformeerde predikant veel te zwaar was geworden. Letterlijk. „Dat overkomt een dominee heel gemakkelijk. Zeker op Urk.” Bij de huisarts vond hij met deze verklaring weinig begrip. „Hij keek me aan en zei: „Weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest?” Die opmerking kwam stevig aan. Nog dezelfde dag heb ik mijn eetpatroon gewijzigd.”


WAS DEZE GEBEURTENIS DE PRIKKEL OM EEN BOEKJE OVER BIJBELSE ZORG VOOR HET LICHAAM TE SCHRIJVEN?

„Met die gedachte liep ik al langer. Ik zie steeds meer mensen hardlopen. Anderen gaan een paar keer per week naar fitness. Tegelijkertijd zie ik veel ongezond gedrag. Bezoek op zondag een behoudende gemeente en tel de mensen die voor de kerkdeur hun sigaret oproken of er direct na de dienst een opsteken. Meer dan eens hebben dezelfde mensen er moeite mee als een belijdend lid een paar keer per week gaat hardlopen.
Blijkbaar is het toegestaan om je lichaam te schaden, maar er wordt afkeurend gereageerd als iemand het fit probeert te houden. Dat is merkwaardig.”

 

ZIET U IN DE GEREFORMEERDE GEZINDTE OVERWAARDERING OF VOORAL ONDERWAARDERING VAN HET LICHAAM?

„Vroeger overheerste denk ik de onderwaardering. Heel breed leefde de gedachte dat het gaat om de ziel, terwijl zondag 1 van de Heidelbergse Catechismus al leert dat Christus ons met ziel én lichaam verlost. De verwaarlozing van het lichaam komt tot uiting in het gemak waarmee wordt gerookt of overmatig gegeten en gedronken. De laatste jaren zie ik ook het tegenovergestelde, waarbij de aandacht voor het lichaam doorslaat.”

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je al onze artikelen lezen?

Neem dan een proefabonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

Huib de Vries

Getrouwd | 5 kinderen | 3 kleinkinderen | auteur van boeken

Brei een heerlijk zachte deken

Deken.png

Deze deken is een prachtig kraamcadeau, maar door zijn formaat zeker niet alleen voor baby’s geschikt. Hij is ruim 70 centimeter breed en ruim 1 meter lang, dus ook voor volwassenen heerlijk voor ’s avonds
op de bank met een kopje thee.
Hij is soepel, zacht en goed wasbaar.

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.