Zweden met veel zon en af en toe een bui

Joelende kinderen in een waterfiets en op een hindernisbaan, een kok die zijn vuurtje nog wat opstookt, smullende bezoekers en tevreden standhouders. Zomaar wat ingrediënten van de tweede Terdegezomerfair. Een terugblik.

„Ken je me nog?” Lachend kijkt een veertiger –grijze krullen, blauwe jurk– naar een moeder met twee dochters. Die staart nadenkend naar degene tegenover haar. Dan haalt ze haar schouders op. „Sorry, ik weet het echt niet.” De ontknoping volgt. Vakantie zus, reis zo, zeker twintig jaar terug. Giebelend verdwijnen de dames in een van de Terdegetipi’s om samen een workshop te gaan volgen. De tweede Terdege Zomerfair is opnieuw een feest van ontmoeten en beleven.
Het terrein achter kasteel De Schaffelaar is deze dagen (31 juli tot en met 3 augustus) gevuld met witte en bruine tenten. De zeven bruine (zes kleinere en een heel grote) vormen het hart van de Terdege Zomerfair. In de grote Terdegetipi treden columnisten, bloggers en musici op. In de zes kleinere tipi’s ervoor kunnen bezoekers onder meer servies decoreren, een veer van macramé knopen, haren vlechten, tips voor de tuin krijgen en sieraden maken.
Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. „Mam, kijk eens wat ik gemaakt heb!” Trots stormt een meisje van een jaar of 7 met een eigengemaakt bloemstukje op haar moeder af .
Ondertussen legt Riekelt Pasterkamp in de grote Terdegetipi generaal-majoor Theo ten Haaf het vuur aan de schenen. Waarom hij een carrière in het leger koos? „Dat is de schuld van mijn ouders. Toen ze mij als klein jongetje meenamen naar het vliegveld, schijn ik de hele terugweg alleen nog maar vliegtuig, vliegtuig, vliegtuig gezegd te hebben.” Het samengestroomde publiek luistert ademloos naar de verhalen over gevaarlijke helikoptervluchten en missies in het buitenland. Dat er af en toe een flinke bui losbarst, deert de bezoekers niet. Het lijkt de sfeer tijdens de fair alleen nog maar te verhogen.
Eensgezind schuift iedereen een stukje op om nog meer mensen een droog plekje onder het tentdoek te gunnen. Ook voor de standhouders is de Terdege Zomerfair een feest. In vier dagen tijd bezoeken ruim 21.000 mensen het evenement.
Gaatske Postma, op de fair aanwezig met Tupperwareartikelen, blikt na afl oop terug: „Het was weer super gezellig. We genoten van de verhalen en vragen van bezoekers. Graag weer tot volgend jaar! We kijken er nu alweer naar uit. Maar eerst even een week bijkomen. Haha.”

Deel dit verhaal op sociale media

Gisette van Dalen-Heemskerk

Getrouwd l 4 dochters l Dol op lezen, bergwandelen, schrijven van artikelen en kinderboeken l Allergisch voor eindeloos shoppen

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen en Tineke van der Eems

Behaaglijke omslagdoek

Deze ”Lovely Deer-omslagdoek” is heerlijk
voor lange, soms frisse zomeravonden.
Door het zachte garen voelt hij behaaglijk om de
schouders. En door het hertje en de franjes
is deze omslagdoek een echte must-have!

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.